Prediou a lăudat proiectul în plenul Senatului, dar acum nu mai găsește logica

„Prevederea din legea în vigoare în sensul că judecătorul ar fi pasibil de sancțiuni disciplinare în cazul nerespectării unei decizii a CCR este redunantă și lipsită de logică în raport de obligativitatea și a altor izvoare de drept. Pentru un judecător, toate izvoarele de drept cu caracter obligatoriu sunt și rămân obligatorii, iar judecătorul trebuie să aibă deplină libertate și independență în interpretarea, armonizarea, înlăturarea lor( în caz de conflict) și aplicarea lor. Pe de altă parte, a reglementa în lege faptul că judecătorul este pasibil de sancțiune disciplinară dacă nu aplică o decizie a CCR este echivalent cu reglementarea conform căreia un judecător este pasibil de sancțiune în cazul în care nu aplică o prevedere legală sau alt izvor de drept cu caracter obligatoriu( o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene sau o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, de exemplu).

Or, tocmai aceasta este rațiunea construcției întregului capitol privind răspunderea disciplinară din proiectul de lege, care cuprinde nu mai puțin de 4 articole( art. 271-art.274), particularizarea abaterii disciplinare, prin referire doar la deciziile CCR ducând la o concluzie greșită și la o interpretare contrară scopului urmărit de legiuitor”, a spus acesta în 2022.

Proiectul de lege pe care îl încuraja Predoiu

Proiectul de lege a fost discutat în 2011, dar a fost respins de Camera Deputaților. Cu toate astea, el a fost aprobat o lună mai târziu de Senatul României, iar Predoiu a fost încântat de decizie.

„Bineînțeles, doresc să vă mulțumesc pentru acest vot și aș vrea să fiți încredințați, că cel puțin în ceea ce mă privește, dacă vreodată se va pune problema inițierii unei acțiuni disciplinare, nu o voi face înainte să mă consult cu Consiuliul Superior al Magistraturii. Vă rog să nu aveți rezerve. Ați votat azi un proiect bun, un proiect european”, a declarat Predoiu în 2011, potrivit Clujust.ro.