Câte zile libere ne dă statul până la sfârșitul anului. S-a luat o decizie și în privința unei punți, de Crăciun

Câte zile libere ne dă statul până la sfârșitul anului. S-a luat o decizie și în privința unei punți, de Crăciun
Am început deja să numărăm zilele până când ne vom bucura împreună de nașterea Mântuitorului. Iată cât ne vom distra.

Anul acesta, din nefericire, românii nu vor putea să petreacă atât de mult ca în anii trecuți. Iată de ce.

Câte zile libere ne dă statul până la sfârșitul anului. Ce se va întâmpla de Crăciun

Anul acesta, românii nu-și mai fac atât de multe planuri pentru vacanța de Crăciun. Și asta pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului cade duminică, zi care este liberă pentru aproape toți cei care muncesc. Liberi vor fi românii și în cea de-a doua zi de Crăciun, iar asta înseamnă că vor avea doar un week-end mai prelungit spre deosebire de alți ani. Iar de Revelion, zilele libere legale sunt declarate zilele de 1 și 2 ianuarie.

Cine va lucra de sărbători

Există și români care lucra de sărbători, e vorba de cei care sunt angajații din spitale, alimentație publică, dar și în alte locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă. Dar acești angajați au dreptul să-și ia liber în următoarea lună după ce se termină sărbătorile.

Ce zile libere vom avea anul viitor

În 2023, potrivit Codului Muncii românii vor avea de Anul Nou, pe 1 ianuarie, care cade duminică dar și pe 2 ianuarie. Tot liber va fi și pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, apoi pe 14 aprilie, când este Vinerea Mare. Urmează un nou liber de Paște, pe 16 aprilie, care cade tot duminică, dar și pe 17 aprilie. 1 mai, când este sărbătorită Ziua Muncii ne vom relaxa din nou.

Dar și pe 1 iunie, de Ziua copilului și pe 4 iunie când sunt Rusaliile, o sărbătoare care cade tot într-o zi de duminică și pe 5 iunie. Ne vom bucura iar de liniște și relaxare pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, apoi abia pe 30 noiembrie, când este Sfântul Andrei. Urmează 1 decembrie, Ziua Națională a României, 25 și 26 decembrie, când este Crăciunul.

Mini vacanță între 30 noiembrie – 4 decembrie

Românii vor avea o vacanță de cinci zile între 30 noiembrie – 4 decembrie. Pe 30 noiembrie este cinsit Sfântul Andrei, 1 decembrie este Ziua Națională a României, iar 2 decembrie este ziua liberă dată de Guvern, urmând ca 3,4 decembrie să fie week-end.

”Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, se arată în comunicatul de presă remis de Ministerul Muncii în ianuarie 2022.