În 1918, pandemia de gripă spaniolă a fost provocată de un virus de origine aviară (H1N1), care a ajuns să afecteze aproape o treime din populaţia planetei şi a ucis peste 50 de milioane de oameni.
Pandemia de ”gripă spaniolă” din 1918
Tineri, bătrâni, bolnavi sau sănătoşi, virusul H1N1 ataca fără milă, ducând la pandemia cu cel mai mare număr de morţi din istoria modernă. Majoritatea deceselor au survenit rapid, în decursul a 14-15 săptămâni. În cazuri extraordinare, au fost şi oameni care au murit în mai puţin de 24 de ore de la primele simptome.
Să nu uităm, totuși, condiţiile din timpul Primului Război Mondial: tabere militare supraaglomerate, sărăcie şi mizerie în oraşe, precum şi o nutriţie proastă. Multe dintre decese au fost cauzate de pneumonii bacteriene apărute în condiţiile în care organismele erau deja slăbite de gripă. Medicina a evoluat foarte mult de atunci, dar a crescut și circulația oamenilor dintr-o țară în alta. Multe popoare suferă și astăzi la capitolul ”igienă”.
Ce am învățat din pandemia din 1918? Imagini istorice
Epidemii severe cu virusuri gripale se succed la fiecare câteva decade. Experţii sunt de părere că nu se pune problema „dacă”, ci „când” va avea loc următoarea pandemie.
Așa arată izoleta în 2020
Deşi s-a petrecut în urmă cu un secol, lecţia pandemiei de gripă spaniolă este încă valabilă. În prezent medicina ştie mai multe despre izolarea şi tratarea pacienţilor cu boli contagioase şi pot fi prescrise antibiotice (care nu erau disponibile în 1918) pentru tratarea infecţiilor bacteriene care afectează organismele slăbite de gripă.
Una dintre cele mai importante măsuri de protecție este masca, purtată peste tot: în spitale, în locuri aglomerate, în spații închise.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook