Herman Berkovits, medicul său oficial, cu origini românești, a povestit pentru Rețete și vedete cum s-au derulat evenimentele pentru pacientul Netanyahu.
În vizită la fratele lui
Într-una din puținele sale zile libere, primul ministru Benjamin Netanyahu s-a dus să-și viziteze fratele care locuiește în apropierea lacului Kinneret, undeva în nord-estul Israelului. O zonă extrem de liniștită, dar și foarte populară pentru turiștii locali și străini. Împătimit al cititului, șeful executivului israelian s-a lăsat dus de val și, captivat de subiectul cărții pe care o parcurgea, nu a realizat că expunerea prelungită la soare, fără o hidratare corespunzătoare și fără a-și acoperi capul, îi poate cauza. Efectele acestei mici neglijențe aveau să se resimtă a doua zi, după mica ”evadare” la odihnă.
”O greșeală ale cărei consecințe puteau fi grave”
”Vineri (n.r. 14 iulie), premierul a fost liber și a profitat de ocazie pentru a se duce în vizită la fratele lui care locuiește lângă lacul Kinneret. Netanyahu iubește cititul așa că și acolo, s-a dedicat pasiunii sale. Numai că, <furat> de subiectul cărții, nu a realizat că s-a expus o lungă perioadă la soare fără să se hidrateze. El este un om sănătos, dar chiar și așa, statul în exces la soare s-a dovedit a fi o greșeală ale cărei consecințe puteau fi grave. A doua zi (n.r. sâmbătă, 15 iulie), i-a fost puțin rău. A avut niște amețeli din cauza cărora a căzut în casă. S-a lovit ușor la cap. Atunci m-a sunat și mi-a spus ce s-a întâmplat. Acela a fost momentul în care am pus în mișcare un angrenaj medical uriaș”, dezvăluie medicul Herman Berkovits care este nu numai medicul personal al lui Netanyahu, ci și prietenul de o viață al acestuia.
Deshidratare puternică
Așa se face că, în regim de urgență, premierul israelian a ajuns la centrul medical Tel HaShomer (Sheba), situat undeva la periferia Tel Aviv-ului, loc ales pentru că este și foarte aproape de zona Keysaria unde este casa înaltului oficial. Anlizele, investigațiile și interpretarea tututor parametrilor inimii i-au condus pe specialiștii în cardiologie să ia decizia să-i monteze sub piele, undeva pe partea stângă a pieptului, un cip. Un dispozitiv medical ce nu are mai mult de 1-2cm și care are rolul să monitorizeze zi și noapte activitatea inimii și a pulsului. Trecuseră ceva mai mult de 24 de ore de la băile de soare de care Netanyahu se bucurase în compania fratelui său.
”Examenele au ieșit bine, dar era vorba de o puternică deshidratare cauzată de expunerea îndelungată la soare, fără consum de lichide. De aceea, doar pentru siguranță, colegii mei medici au decis să-i implanteze un holter sub piele. Un cip de dimensiuni foarte mici care este legat wirless la un centru de comandă din spital unde ajung toate datele, toți parametrii inimii înregistrați secundă cu secundă”, ne-a explicat dr. Berkovits, cunoscut între prieteni drept Tzvika.
Dispozitivul din inima lui Netanyahu
Timp de o săptămână, toate datele înregistrate de cip-ul aflat în corpul premierului israelian au arătat că inima acestuia funcționează în parametri normali. Sâmbătă seara (n.r.22 iulie), în jurul orei 23.00, echipamentul medical a sesizat o mică fibrilație, o problemă de puls. Alarma a fost dată. Firește, primul telefon pe care liderul de la Ierusalim l-a dat în miez de noapte a fost la medicul și prietenul său Tzvika, cel care a luat rapid decizia de a lua legătura cu medicii care au sub control datele colectate de holter.
”Am pus în mișcare tot statul! De la medici, la sistem de securitate. Am cerut imediat rapoartele medicale, înregistrările la zi cu activitatea inimii lui Netanyahu și am declanșat operațiunea de transport la spital (n.r la Sheba) a premierului. Studiul datelor a arătat că a existat o oprire ușoară a pulsului motiv pentru care s-a impus montarea unui stimulator de ritm. Un echipament ultramodern care are rolul să echilibreze activitatea pulsului și a ritmului inimii în cazul în care mai apar tulburări. În acea noapte, lui Netanyahu i-a fost introdus acel dispozitiv direct în inimă, prin zona inghinală a venei femurale. Nu e o operație, e o proedură medicală. Aparatul are o garanție de 12 ani și poate fi schimbat de încă două ori”, ne-a dezvăluit Herman Berkovits.
Israelul a avut alt premier pentru o oră
Intervenția de montare a defibrilatorului a durat vreo 20 de minute și a fost făcută sub o anesteze ușoară. Însă, chiar și așa, până când premierul israelian să devină perfect conștient locul i-a fost ținut de Yariv Levin, ministrul Justiției, care a fost premierul Israelului pentru o oră.
”Legile noastre spun că dacă premierul se află sub anestezie trebuie înlocuit pentru acea perioadă, până își revine. Asta s-a și întâmplat. Intervenția a durat 20 de minute, a fost una ușoară, dar până când Netanyahu și-a revenit din anestezie, până a răspuns la toți stimulii, a mai trecut ceva timp. După o oră, eu am anunțat că el poate fi din nou premier. În acea oră, premierul Israelului a fost ministrul Justiției, Yariv Levin. Iar spitalul a fost păzit precum o fortăreață, mai ceva ceva decât Casa Albă a lui Bidon”, a mai dezvăluit Herman Berkovits, medicul personal al premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Care e acum starea lui Benjamin Netanyahu
Așadar, la acest moment, premierul Israelului are două dispozitive medicale care i-au fost introduse în corp: un cip, un soi de ”calculator” băgat sub piele în zona pieptului pentru monitorizarea activității zilnice a inimii și un stimulator de ritm cardiac care i-a fost prins direct inimă.
Starea de sănătate a importantului pacient este acum foarte bună, dar va fi atent monitorizată. Pentru siguranță, acel mic ”calculator”, cipul care înregistrează non-stop activitatea inimii sale, va rămâne în corpul premierului o perioadă de timp. Imediat după externare, Netanyahu s-a dus direct la Parlament unde se discutau și votau anumite legi.
Foto: Premierul Netanyahu și dr. Berkovits
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook