Consumul de produse fără zahăr duce la apariția problemelor hepatice grave. Ce au descoperit oamenii de știință
Oamenii de știință de la Universitatea Washington au descoperit o legătură periculoasă între sorbitol, un îndulcitor comun folosit în mii de alimente și băuturi consumate zilnic și dezvoltarea unei boli hepatice grave, numită boală hepatică steatozică asociată cu disfuncție metabolică.
Această boală, care afectează deja până la 40% din populația Marii Britanii, cu aproximativ 80% dintre cazuri nediagnosticate, ar putea fi alimentată tocmai de alternativele „sănătoase” pe care le consumăm.
Publicat în prestigioasa revistă Science Signaling, studiul intitulat „Sorbitol derivat din intestin declanșează boala hepatică steatozică în absența bacteriilor intestinale” a fost realizat de o echipă condusă de Madelyn M. Jackstadt, Ronald Fowle-Grider și Mun Gu Song, sub coordonarea profesorului Gary Patti.
Folosind un model experimental inovator, microbiomul intestinal al peștilor zebră, oamenii de știință au demonstrat cum absența bacteriilor benefice permite sorbitolului să se acumuleze în ficat, provocând acumularea de grăsime chiar și când e vorba de o dietă normală. Acest lucru sugerează o legătură strânsă între sănătatea intestinală și cea hepatică.
„Sorbitolul poate fi produs în organism în niveluri semnificative. Dar dacă ai bacteriile potrivite, se pare că nu contează. Dacă nu ai bacteriile potrivite, atunci devine problematic, pentru că sorbitolul nu se degradează și, prin urmare, este transmis la ficat”, a explicat Dr. Gary Patti.
În experiment, cercetătorii au eliminat bacteriile intestinale ale peștilor cu antibiotice, observând că sorbitolul, intermediar natural în conversia glucozei în fructoză, nu mai era descompus în intestin.
În loc să fie neutralizată, substanța ajungea în ficat, unde se transforma într-un derivat de fructoză, favorizând steatoza hepatică. Adăugarea directă de sorbitol în dieta peștilor a replicat efectul, în timp ce introducerea bacteriilor care degradează sorbitolul a prevenit daunele.

Sorbitolul, prezent în gumă de mestecat, sucuri dietetice, pastă de dinți și chiar fructe precum merele sau prunele, pare inofensiv la prima vedere. Este un poliol natural, folosit ca înlocuitor al zahărului în produse „low-carb” sau „sugar-free”, deoarece are doar 2,6 calorii pe gram și nu crește glicemia.
Dar studiul arată că excesul său, mai ales la diabetici cu glicemie ridicată poate „copleși” flora bacteriană intestinală. „Sorbitolul este esențial la o singură transformare distanță de fructoză, care a fost demonstrată că superalimentează celulele canceroase și contribuie la steatoza hepatică”, subliniază dr. Patti.
Concluziile sunt clare și îngrijorătoare. Autorii studiuluik susțin că aceste descoperiri arată că bacteriile care degradează sorbitolul din intestin protejează împotriva bolii hepatice steatotice și sugerează că un aport excesiv de sorbitol alimentar poate prezenta un risc pentru dezvoltarea MASLD.
Ce este, de fapt, MASLD și de ce ar trebui să ne îngrijorăm? Fosta steatohepatită non-alcoolică (NASH), redenumită recent MASLD, implică acumularea excesivă de grăsime în ficat, ducând la inflamație, fibroză și, în stadii avansate, ciroză sau cancer hepatic.
Simptomele inițiale, oboseală, durere surdă în abdomenul superior drept, sunt adesea ignorate, iar boala este detectată târziu. Profesorul Philip Newsome, director al Institutului de Studii Hepatice Roger Williams de la King’s College London e de părere că „oamenii cu MASLD sunt adesea supraponderali sau diabetici”.
Sursă foto: www.fitterfly.com
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook