Tinerii știu despre Nicolae și Elena Ceaușescu prea puțin, din manualele de istorie și din ce povestesc membrii familiei. Părinții lor însă au fost nevoiți să trăiască în comunism, cu greutăți, cu mâncare puțină, cu lumină, apă și căldură după program, multă muncă obligatorie.
Totuși, Nicolae Ceaușescu a condus România din 29 aprilie 1974 și până în 22 decembrie 1989. A fost și Secretar General al PCR din anul 1965 și până în anul 1989, când a fost executat alături de soția sa, Elena, ”savanta de renume mondial”. Imaginile cu execuția soților Ceaușescu au făcut înconjurul lumii.
Sentința de execuție a soților Ceaușescu a fost pronunțată în doar un minut și 44 de secunde
Românii au stat lipiți de televizoarele alb-negru după 22 decembrie 1989, pentru a vedea dacă revoluționarii îi prind pe Elena și Nicolae Ceaușescu. I-au prins după fuga cu elicopterul de pe Comitetul Central, i-au judecat, condamnat și au fost executați în mai puțin de 90 de minute. S-a întâmplat în ziua de Crăciun.
Au fost multe informații controversate despre acest moment, dar cele mai multe a povestit Dorin Marian Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuție.
„În acele momente, am simțit că am jucat un rol în istorie. Știam totul despre Revoluția Franceză, despre ghilotină, și mi se părea ceva similar. Dar nu prea eram de acord cu asta. Sentința a fost pronunțată în doar un minut și 44 de secunde, iar execuția a durat mai puțin de 10 minute. Eu fusesem antrenat să îmi apar țara. Nicolae Ceaușescu era comandantul meu suprem, iar datoria mea era să îl apar cu orice preț, nu să îl ucid”, a povestit Dorin Cârlan.
Amândoi plângeau ca doi copii. ”Nu ne puteți omorî ca pe niste câini”
Procesul soților Ceaușescu a început pe data de 25 decembrie ora 13:20 și s-a terminat în jurul orei 14:40. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45 și deși verdictul admitea recurs, a fost executată cinci minute mai târziu (14:50), în curtea garnizoanei din Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.
Avocatul motivase că, din moment ce inculpații nu recunosc tribunalul, nu mai există cale de atac a sentinței, așa că decizia trebuia să devină definitivă. În drum spre locul execuției Nicolae Ceaușescu a exclamat „Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”.
La scurt timp după execuție (ora 14:50), pe postul național de televiziune s-a citit comunicatul privind execuția celor doi lideri comuniști.
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Ceaușescu?
Înainte ca gloanțele să îi ciuruiască, Nicolae Ceaușescu a strigat: „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”.
Conform altor surse, se pare că ulterior, „Cel mai iubit fiu al poporului” a început să cânte fragmente din Internaționala (cel mai cunoscut cântec socialist). „L-am împușcat în timp ce cânta”, avea să mărturisească ulterior Dorin Marian Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuție, scrie evz.ro.
”Am stat pe cadavrul lui Ceaușescu, pentru ca nu mai era loc în elicopter”
Ciudățeniile din decembrie 1989 nu se opresc aici. ”Am stat pe cadavrul lui Nicolae Ceaușescu, după ce l-am ucis, din cauza că nu mai era loc în elicopter” a povestit Dorin Marian Cârlan.
”Trupul lui încă era cald, iar sângele a curs pe pantalonii mei de camuflaj. Armata nu mi-a plătit niciodată pentru curățarea lor”, mai spus militarul.
”Am fost ca niște roboți”, a mărturisit Dorin Marian Cârlan. ”Totul s-a întâmplat foarte repede. L-am ucis pe Nicolae Ceaușescu în ziua de Crăciun, dar decretul de înființare a Curții care l-a judecat a fost semnat abia pe 27 decembrie, când Ceaușescu era deja mort de două zile. Omul pe care l-am omorât era un dictator și toți spuneau că îl urăsc, dar și pe mine m-au ostracizat după aceea. Ion Iliescu nu m-a plăcut, presa m-a blamat, iar în 1998 am fost concediat din Ministerul Apărării”, a povestit Dorin Cârlan.
Exclusiv. Cristi Luca, fost chitarist în Voltaj, gravează în aur icoane
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook