Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa Lilianei şi a lui Gheorghe Ispas, din comuna Unirea, județul Călărași, s-a transformat pe loc într-o tragedie. În ziua de 12 mai 1979, cei doi miri, ea, în vârstă de 18 ani, el, cu patru ani mai mare, aşteptau cu sufletul la gură momentul în care Ileana Sărăroiu trebuia să sosească pentru a susţine un recital la nunta lor. Nimic nu prevestea nenorocirea ce avea să se petreacă.
Ce destin tragic a avut Ileana Sărăroiu
Ileana Sărăroiu era iubită de toată țara. Cânta melodii sensibile și le-a transformat în șlagăre. A dispărut fulgerător și a lăsat în urmă un munte de durere. În noaptea de 12 spre 13 mai 1979, celebra cântăreață de muzică populară cobora dintr-o Dacie albă la o nuntă din comuna Unirea, județul Călărași, unde fusese tocmită pentru a cânta 3-4 ore.
Era îmbrăcată într-o rochie lungă, bleu, peste care avea o tunică neagră cusută cu motive populare albe, iar în părul negru, strâns într-o coadă avea prinsă o coroniță de flori. Era frumoasă Ileana Sărăroiu, dar și foarte obosită, pentru că avusese un alt concert în ziua respectivă.
Ileana Sărăroiu a murit la o nuntă
Așa cum stabilise cu socrul mare, Ileana Sărăroiu și-a făcut apariția la nuntă în jurul orei 22.00. Nuntașii erau nerăbdători s-o vadă și s-o asculte. Înainte să urce pe scenă, solista a rugat pe cineva să-i facă o cafea, scoțând din geantă o punguță pe care a dat-o la bucătărie.
„Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, a povestit, Liliana Ispas, mireasa care atunci avea 18 ani.
Salonul în care a avut loc nunta era ticsit cu oameni. 270 de familii veniseră să-i sărbătorească pe tinerii însurăţei, iar vestea că Ileana Sărăroiu va încinge atmosfera i-a ţinut pe meseni plini de emoţie. Aproape că nimeni nu mai mânca, toată lumea o asculta cu gura-căscată, iar pe ringul de dans nu mai aveai loc să arunci un ac. Lăutarii care o acompaniau mai aveau puţin şi clacau din cauza ritmului alert în care artista îşi desfăşura programul.
După ce a cântat melodia „ O bătrână într-o gară”, Ileana Sărăroiu le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.
Ileana Sărăroiu, ucisă de un anevrism cerebral
„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul, când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. Ştiu că n-a mai fost conştientă nici o secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună, în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, a mai povestit Liliana Ispas.
Medicii au stabilit că Ileana Sărăroiu a fost ucisă de un anevrism cerebral (n.r. dilatație anormală ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial). A fost fatal.
Tinerii proaspăt căsătoriţi au aflat a doua zi după nuntă că Ileana Sărăroiu murise în Salvare, înainte de a ieşi din comuna Unirea.
Anchetă la moartea Ilenei Sărăroiu
Moartea artistei a produs un şoc în lumea artistică şi nu numai. Autorităţile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiţii a murit. Mai multe persoane care au participat la nunta de la Unirea au fost audiate.
„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a mai spus Liliana Ispas.
Artista a fost înmormântată la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, iar, după o săptămână, trupul ei a fost deshumat, deoarece mormântul se afla lângă toalete. Așa că a fost mutat pe aleea principală, aproape de intrare, unde, bineînțeles, se află și în prezent.
După deshumare, a circulat o poveste macabră, pe care, însă, cântăreața Maria Dragomiroiu, care i-a fost fină Ilenei Sărăroiu, a infirmat-o. ”În jurul morții ei s-au țesut o mulțime de legende. A fost adusă la capela Cimitirului Sfântă Vineri din București. După o săptămâna, fratele și soțul Ilenei Sărăroiu au deshumat-o, întrucât mormântul ei se afla la doi metri de toaletă cimitirului. S-a făcut o altă groapă pe aleea principală și a fost mutat acolo sicriul, la ora 5.30 dimineața, fără să se deschidă capacul, pentru că se simțea un miros greu. S-a spus că ar fi fost găsită răsucită în sicriu și cu părul smuls. S-a presupus că ar fi fost înmormântată de vie, dar este imposibil, căci i se făcuse deja autopsia și fusese îmbălsămată”, a povestit, la un moment dat, Maria Dragomiroiu.
Ileana Sărăroiu, biografia
Ileana Sărăroiu s-a născut la 25 septembrie 1936 în Răzvad, Dâmboviţa. A debutat la Casa de Cultură din Târgovişte. După absolvirea Şcolii Populare de Artă pleacă la Bucureşti. Este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”. A activat în cadrul Ansamblului de cântece şi dansuri al D.G.S.M. şi în cadrul Ansamblului Aviaţiei, iar din anul 1964, la Ansamblul „Ciocârlia”. Prima înregistrare la Radio Bucureşti a făcut-o în 1964, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri Electrecord.
Ileana Sărăroiu a fost îndrăgită de toată țara, inclusiv de Nicolae Ceaușescu care lăcrima la melodia ”O bătrână într-o gară”.
Vedetele iubesc mâțele. Azi este Ziua Internațională a pisicii
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook