Ce l-a legat pe Bogdan Stanoevici de Ioan Luchian Mihalea

Ce l-a legat pe Bogdan Stanoevici de Ioan Luchian Mihalea
Puțini sunt cei care știu că actorul Bogdan Stanoievici era legat de numele lui Ioan Luchian Mihalea, celebrul dirijor al grupului Song.

În perioada comunistă, grupul Song era un fenomen şi se bucura de o popularitate uriașă, pentru că ieşea din tiparele vremii. Dirijorul era Ioan Luchian Mihalea. Actorul Bogdan Stanoevici era și el legat de acest fenomen.

De ce a murit Bogdan Stanoevici

O veste tristă și neașteptată a venit în această dimineață. Actorul Bogdan Stanoevici a murit, cu câteva zile înainte de a împlini 62 de ani.

Sursa foto: Facebook

În spital din 14 decembrie, inițial a fost la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală. Medicii au anunțat că ar fi fost vindecat de Covid, dar în urma intubării a făcut o infecție nosocomială.

Ulterior a fost internat la Institutul CC Iliescu, la Fundeni, sub supravegherea echipei coordonate de profesorul doctor Șerban Bubenek. Fiul său venise urgent din Franța, unde locuiește cu mama sa.

Cauza morții o vom afla în zilele următoare, după efectuarea autopsiei. Atunci vom ști dacă Bogdan Stanoevici a murit de Covid sau de infecția nosocomială.

Bogdan Stanoevici a fost actor, secretar de stat în Ministrul Culturii, ministrul Românilor de Pretutindeni în guvernul Victor Ponta, manager al Circului Metropolitan și candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

Fenomenul Song în timpul comunismului

Puțini sunt cei care știu că actorul Bogdan Stanoievici era legat de numele lui Ioan Luchian Mihalea, celebrul dirijor al grupului Song.

Grupul Song s-a înființat în 1974. Era un grup de tineri veseli, majoritatea studenți, care dansau în ritmul melodiilor.

Îmbrăcaţi modern, în culori vii, care trăiau muzica şi cântau cu o plăcere ce li se citea pe chip şi în priviri. Întâi au fost doar șase, apoi au venit tot mai mulți studenți.

Cântau în engleză la început, ceea ce părea un mare curaj.

În cei aproape 20 de ani de existenţă, sute de studenţi au trecut prin sala 11 a Casei de Cultură ”Grigore Preoteasa” pentru a cânta în Song. Grupul a avut un succes uriaș în vremea aceea, așa că Ioan Luchian Mihalea a înființat și un grup cu copii, Minisong. Pepinieră pentru grupul Song.

Dirijorul grupurilor a fost Ioan Luchian Mihalea, Oanță pentru prieteni. Zeci de vedete de astăzi au început să cânte în Minisong.

Ce l-a legat pe Bogdan Stanoevici de Ioan Luchian Mihalea

Unul dintre primii membri ai grupului a fost actorul Bogdan Stanoevici. La vremea când Song-ul era la început, Bogdan era elev la Liceul ”I.L.Caragiale”, în clasa a XI-a.

Bogdan Stanoevici, tânăr: ”Primele mele experienţe artistice au fost cu Song-ul”

”La început au fost 8 studenţi la Limbi Străine şi la Conservator şi apoi 12. 12 oameni furioşi, printre care eram şi eu.

Primele mele experienţe artistice au fost cu Song-ul, inclusiv prima poezie pe care am spus-o în faţa camerelor, într-o emisiune a lui Tudor Vornicu.

Era poezia «Un duel» de Topârceanu. Şi pentru că eu îmi construisem un personaj bâlbâit şi spuneam «eroii mei sunt doi co-co-coşi», mi-am căpătat porecla de «Coco de la Song, povestea Bogdan Stanoevici într-un interviu.

Un moment care l-a marcat pe actor a fost acela în care, într-un spectacol la Sala Palatului, au cântat colinde.

”Făceam în fiecare an un spectacol în decembrie, chiar de ziua lui Oanţă, la Sala Palatului. Şi-n primul an, am cântat două colinde, am crezut că se rupe sala. A fost o reacţie extraordinară. Urlete! Să auzi în sala congreselor PCR colinde cu «Fecioara Maria naşte pe Mesia…»”, povestea Bogdan Stanoevici.

Dar acest obicei al lui Oanţă de a merge cu Song-ul la colindat era binecunoscut. Mergeau în Bucureşti, la casele artiştilor, dar şi la munte.

În vacanţe, mergeau la Poiana Braşov şi luau hotelurile la rând.

Apoi plecau în Braşov şi luau casele la rând. Peste tot erau primiţi cu bucurie, erau invitaţi în casă, la masă. Tinerii și Luchian Mihalea erau extrem de iubiți de români.

Sunt 27 de ani de când Ioan Luchian Mihalea, fondator al grupurilor Song şi Minisong, a fost ucis la vârsta de 41 de ani, pe 29 noiembrie 1993. Doi tineri l-au înjunghiat la el în casă.

Cu siguranță, acum, la dispariția lui Bogdan Stanoevici, mulți dintre membrii Grupului Song vor vărsa lacrimi și vor aprinde lumânări pentru el și Oanță.

Dumnezeu să-i odihnească!


Cristi Minculescu, o voce de cinci stele. Peste 40 de ani pe scenă

Recomandarile noastre