Cristi Minculescu, o voce de cinci stele. Peste 40 de ani pe scenă

Cristi Minculescu, o voce de cinci stele. Peste 40 de ani pe scenă
O voce inconfundabilă, o legendă. Câte nu se pot spune despre Cristi Minculescu! A împlinit 62 de ani de viață și peste 40 de ani pe scenă. ”Bună seara, prieteeni!”

Indiferent ce se spune despre  Cristi Minculescu, el este un simbol al rock-ului românesc, cu mii de concerte memorabile la activ. Este o figură unică în România și este greu ca cineva să îl poată egala.

Cristi Minculescu, o voce de cinci stele. Peste 40 de ani pe scenă

Unii se duc la concertele trupei Iris doar ca să audă salutul inconfundabil ”Bună seara, prieteeni!”. Cristi Minculescu își salută fanii, își flutură pletele (acum încărunțite) și cântă cum numai el știe ”Floare de Iris”.

Pe 9 ianuarie, Cristian Alexandru Minculescu a împlinit 62 de ani de viață și peste 40 de ani pe scenă.

A trecut prin multe Cristi Minculescu. S-a certat și s-a împăcat cu colegii de trupă, a fumat și a băut mult, a avut un ficat de 20 kg și a avut nevoie de transplant.

Dincolo de toate acestea, o vocea inconfundabilă. Probabil, cea mai bună voce a rockului românesc. Concerte fulminante, compoziții și manieră proprie de interpretare.

Despre Cristi Minculescu se spune că reprezintă, alături de Iris, simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada comunismului.

La primul său concert cu Iris, pe data de 5 februarie 1980, „a fost de balamuc, moșule! N-au vrut ăia să mă primească la intrare. Eu le ­ziceam «Bă, sunt solistul de la Iris, am cântare», ăia nimic. «Pleacă, mă, că îi știm noi pe băieții de la Iris». I-am «rezolvat» până la urmă cu o sticlă de vodcă. Asta e, am dat șpagă la primul meu concert”, a povestit Cristi Minculescu.

În 1982, împreună cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu părăsește Iris și înființează trupa Voltaj. În locul său, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman.

Este știut: echipa de fotbal „Universitatea“ Craiova este una dintre marile sale pasiuni, „singurul lui defect”. Cristi Minculescu a fost prieten cu Ilie Balaci, fosta glorie a clubului din Craiova.

Cristi Minculescu a suferit un transplant de ficat

Diagnosticat cu o boală hepatorenală ereditară, în martie 2009, Cristi Minculescu a fost supus unei operaţii de transplant hepatic, soţia lui, Rodica, fiind cea care i-a donat o parte din ficat. Ficatul bolnav al lui Cristi Minculescu cântărea 20 kg.

După intervenţie, recuperarea în Spitalul Universitar „Regensburg” din Germania a durat două luni.

În 2010, solistul a fost iarăși operat. În toată această perioadă, soţia, dar şi cei doi gemeni, Mădălina şi Bogdan, copiii vitregi, i-au fost alături.


Lucia Hossu-Longin, noi mărturii din comunism. ”Lăcrimez de fiecare dată”

Recomandarile noastre