Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucia Hossu-Longin, noi mărturii din comunism. ”Lăcrimez de fiecare dată”

Lucia Hossu-Longin, noi mărturii din comunism. ”Lăcrimez de fiecare dată”
Credeați că s-a oprit? Lucia Hossu-Longin a împlinit 78 de ani și tocmai a terminat de filmat alte episoade din seria ”Figuri legendare ale Rezistenței”. În vară, va împlini 30 de ani de la primul episod. Este un documentar unicat în Europa.

Lucia Hossu-Longin a împlinit pe 24 septembrie 2020 frumoasa vârstă de 78 de ani. Pentru un jurnalist de forță cum este ea, vârsta este doar o cifră în buletin. Tocmai a terminat de filmat noi episoade din serialul ”Figuri legendare ale Rezistenței”.

Lucia Hossu-Longin, o nouă serie de mărturii din comunism

Lucia Hossu-Longin a ajuns la aproape 300 de episode din celebrul serial ”Memorialul durerii”. Primele 120 de episoade au fost achiziționte de Biblioteca Congresului American și de arhivele Hoover. Au fost filmate peste 100.000 de minute cu supraviețuitori ai închisorilor comuniste.

Acum a început să monteze ce a filmat pentru următoarele episoade din ”Figuri legendare ale Rezistenței”.

Lucia Hossu-Longin la masa de montaj

”Lăcrimez de fiecare dată când văd și aud oamenii excepționali prezenți în film și-mi aduc aminte de fiecare dintre ei. Din păcate, cei mai mulți dintre ei nu mai sunt în viață. Din fericire, ei vor trăi veșnic, grație acestui documentar. Nimeni, în spațiul comunist european, nu a avut o asemenea epopee eroică. Nici o televiziune din Europa nu a produs un serial de asemenea dimensiuni, consacrat martiriului, luptei, eroismului acestui popor, dar și nenorocirilor și crimelor sistemului comunist, peste 200 de episoade. Filmele despre Rezistența Românească le-am făcut și difuzat, inițial, în anii 1992-94, într-o perioadă în care era atât de greu să scoți în evidență lupta acestor Martiri ai Neamului. Sunt niște episoade senzaționale despre curaj, demnitate, credință, tărie de caracter, eroism, dar și despre trădare și despre nemernicie comunistă. Istoria care nu se învață la școală este disponibilă la TVR 2! Luni, de la 22.00”, a spus Lucia Hossu-Longin.

Lucia Hossu-Longin a început serialul în august 1991

Pe 14 august 1991, a fost difuzat primul episod din serialul din ”Memorialul durerii”. Românilor nu le venea să creadă că pe postul național de televiziune se vorbește despre atrocitățile comunismului. Era prea curând după dispariția cuplului de dictatori.

”Pe 14 august 1991 a fost difuzat primul episod. O colegă, redactor-şef, a venit a doua zi la redacţie şi mi-a spus: «Toată seara mi-au bătut la uşă vecinii şi m-au întrebat ce-i cu emisiunea asta şi dacă e un post pirat»”, a povestit Lucia Hossu-Longin.

Lucia Hossu-Longin: doi băieți, trei nepoți și 20 de căței

”Ar trebui să pun o poză pentru fiecare calitate minunată pe care o are. Pentru inteligență, talent, mărinimie, curaj, dârzenie, bunătate, determinare, forță, duioșie, altruism, sensibilitate, frumusețe, putere, gentilețe, caracter. Are o familie imensă. Un soț, doi băieți, trei nepoți, șapte cărți, zece colaboratori, douăzeci de căței și aproape 300 de episoade de «Memorial», opera fabuloasă, unică și perenă a unui om monumental. Dumnezeu ne-a dat în grija ei și îi mulțumim. Sărut mâna, Mama mea formidabilă, la mulți ani!”, a scris Emil Hossu-Longin, băiatul ce mare al jurnalistei, la rândul său jurnalist de sport la TVR. Mezinul, Theodor, este și el jurnalist, dar și scriitor, la fel ca părinții lui.


Florin Piersic Junior ”se joacă” prin casă cu ce are la îndemână. O face cu talent

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre