Simona Ionescu / Redactor Șef

Lucia Hossu-Longin, aproape 300 de episoade din ”Memorialul durerii”

Lucia Hossu-Longin, aproape 300 de episoade din ”Memorialul durerii”
Lucia Hossu-Longin, un jurnalist de forță, a ajuns la aproape 300 de episode din celebrul serial ”Memorialul durerii”. Pe 24 septembrie a împlinit 78 de ani. La mulți ani, distinsă doamnă!

Pe 14 august 1991, a fost difuzat primul episod din serialul din ”Memorialul durerii”. Românilor nu le venea să creadă că pe postul național de televiziune se vorbește despre atrocitățile comunismului. Era prea curând după dispariția cuplului de dictatori.

Lucia Hossu-Longin, aproape 300 de episoade din ”Memorialul durerii”

Lucia Hossu-Longin a împlinit 78 de ani, pe 24 septembrie. Vârsta din buletin este doar o cifră pentru un jurnalist de forță, cum este această doamnă. Este în continuare activă și pregătește alte episoare din”Memorialul durerii”,  un serial documentar de televiziune care prezintă persecuția, închisorile, lagărele de muncă forțată. Primele 120 de episoade au fost achiziționte de Biblioteca Congresului American și de arhivele Hoover. Au fost filmate peste 100.000 de minute cu supraviețuitori ai închisorilor comuniste.

Pentru activitatea sa de înalt nivel, Lucia Hossu-Longin a fost premiată de șase ori, inclusiv de Casa Regală

Lucia Hossu-Longin. Cum a început”Memorialul durerii”

Cum a început proiectul „Memorialul durerii“? ”În ’91, o delegaţie de ziarişti elveţieni venea să filmeze închisorile politice din România şi să facă interviuri cu foştii deţinuţi. Era nevoie de un ziarist de la televiziune care să realizeze partea noastră şi m-au desemnat pe mine. De când am urcat în maşina în care erau martorii, protagoniştii filmelor, mi-am dat seama în ce tăcere şi în ce obscur am trăit în aceşti ani. Nu am ştiut câte puşcării a avut România şi câţi deţinuţi politici! Mai auzeam că au fost arestaţi braşovenii, auzisem de Babu Ursu, dar nu ştiam ce s-a întâmplat în anii lui Dej. Am început o muncă sisifică de pregătire; am coborât, cum ziceam eu, în tranşee şi am început să citesc jurnale din închisori. Mi-a plăcut istoria dintotdeauna. Şi băieţii mei au învăţat multă istorie, pentru că aveam toate tratatele de istorie în bibliotecă de la Pascu şi Daicoviciu, la Prodan. Am făcut întâi cele şase episoade din «Memorial», că atât era proiectul, şi nu m-am mai lăsat”, a povestit Lucia Hossu-Longin.

Pe 14 august 1991, a fost difuzat primul episod. ”O colegă, redactor-şef, a venit a doua zi la redacţie şi mi-a spus: «Toată seara mi-au bătut la uşă vecinii şi m-au întrebat ce-i cu emisiunea asta şi dacă e un post pirat».

Lucia Hossu-Longin: doi băieți, trei nepoți și 20 de căței

”Ar trebui să pun o poză pentru fiecare calitate minunată pe care o are. Pentru inteligență, talent, mărinimie, curaj, dârzenie, bunătate, determinare, forță, duioșie, altruism, sensibilitate, frumusețe, putere, gentilețe, caracter. Are o familie imensă. Un soț, doi băieți, trei nepoți, șapte cărți, zece colaboratori, douăzeci de căței și aproape 300 de episoade de «Memorial», opera fabuloasă, unică și perenă a unui om monumental. Dumnezeu ne-a dat în grija ei și îi mulțumim. Sărut mâna, Mama mea formidabilă, la mulți ani!”, a scris Emil Hossu-Longin, băiatul ce mare al jurnalistei, la rândul său jurnalist de sport la TVR. Mezinul, Theodor, este și el jurnalist, dar și scriitor, la fel ca părinții lui.

Realizatoarea TV este mare iubitoare de animale și îngrijește 20 de căței. Nu pare obosită, deşi a ieşit la pensie, încă mai colaborează cu TVR.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre