Cântăreața de muzică lăutărească, a murit, vineri, la vârsta de 63 de ani. Cornelia Catanga era internată la Spitalul Universitar de Urgență București. Ea a fost transportată de ambulanță la spital în cursul zilei de joi, în urma unui infarct, iar acolo a fost depistată și ca fiind infectată cu virusul COVID-29. Artiștii au lăsat mesaje pe rețelele sociale la aflarea veștii triste.
Printre artiștii care au scris mesaje pe Facebook se numără Loredana Groza, Maria Dragomiroiu, Cezar Oatu, dar și Viorica și Ioniță din Clejani.
„Am cântat prima oară pe scenă alături de Cornelia Catanga în anul 2000, în concertul Agurida, regizat de regretatul Ducu Darie. A fost unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-am trăit vreodată pe scena.. Talentul uriaș, vocea, carisma, frumusețea și hazul Corneliei nu se pot compara cu nimeni și nimic! Iți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dăruit ca Artist și Femeie, Regină a muzicii lăutărești! Te voi păstra în inima mea…Adio Cornelia dragă…Drum bun către stele”, a scris Loredana pe rețeaua socială.
Ce mesaje au scris artiștii despre Cornelia Catanga. Cezar Oatu și Maria Dragomiroiu, devastați la aflarea veștii
Și Cezar Oatu a lăsat un mesaj, în care l-a etichetat și pe Alex Pădureanu, fiul regretatei artiste. „Drum lin către stele unei doamne și unui om frumos pe care am avut onoarea să-l cunosc și să mă bucur de prețuirea domniei sale !!! M-a întristat foarte mult această veste !!! Alexandru, sunt alături de tine cu orice ai nevoie !!! Doamna muzicii lăutărești Cornelia Catanga, ne-a părăsit probabil pt.o lume mai bună ! Dumnezeu să o ierte”, a fost mesajul interpretului.
„Drum lin către stele Cornelia Catanga! Lumea muzicii lăutărești a pierdut o mare stea. Dumnezeu să te odihnească-n pace. Sincere condoleanțe familiei!”, a transmis Maria Dragomiroiu.
Și Clejanii au transmis condoleanțe familiei și fiului cântăreței. „S-a stins din viață Cornelia Catanga, o mare voce a muzicii lăutărești! Dumnezeu să o odihnească în pace! Alexandru , suntem alături de tine”, au transmis Viorica și Ioniță di Clejani.
Grigore Leșe aduce un omagiu special
„CORNELIA CATANGA, O VIAȚĂ CU INIMA PE CLAPE. Pentru cine a urmărit cu atenție emisiunea din această seară, un singur lucru e de reținut. În mod serios, nimeni nu se ocupă de Adevărații muzicieni din România. Aceasta a fost adevărata suferință a Catangăi, a fam. Pădurenilor.
Fănuș Neagu despre Cornelia Catanga. “În glasul ei se leagănă cumpenele vântului prielnic, picură lacrima viorilor, se răsucesc depărtările, învie iubirile pierdute, cu luciri de matostat. Ascultând-o, nu știi când treci pârleazul spre iad, nici când ai ieșit din poiana smintelilor. Când o asculți, intri sub vrăji de chihlimbar.”
Alex, Aurel, Cornelia Catanga Pădureanu au avut gust pentru ornamentarea muzicală. De-a lungul timpului, am asistat la variații ale melodiei vocale și instrumentale, prin adăugarea unor note sau grupe de note. Dinastia Pădureanu a practicat ornamentarea de când lumea, iar prin Catanga, a căpătat strălucire. Catanga și Aurel Pădureanu au avut o tendință spontană spre improvizație și au realizat-o datorită sensibilității și tehnicii instrumentale. Ornamentele au o funcție melodică, dar au și repercusiuni verticale, contrapunctice și armonice prin producerea heterofoniei și a disonanței. Melodiile lor sunt înzestrate cu o bogată ornamentare, constând din numeroase formule, unele cu rol decorativ, altele închise în melodie. Toate acestea stau la baza improvizației și a producerii variantelor acestor melodii. Muzica lor m-a dus cu gândul la muzica medievală, la cântecele nelegate de vreun prilej din sec XIX. Prin familia Pădureanu, lăutăria a fost pe mâini bune”, a scris Grigore Leșe.
Potrivit lui Aurel Pădureanu, „Regina muzicii lăutărești” – cum i se spunea – va fi înmormantată la Cimitirul Ghencea 1, unde există un loc de veci al familiei.
Foto: Facebook
Connect-R deschide sezonul 2 al emisiunii „1, 2, 3 și afli tot ce vrei”, la TVR 1
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook