Oricine conduce o mașină sub influența alcoolului și va fi depistată, va fi sancționat. Iată ce se întâmplă cu șoferii care au concentrații mici de alcool, dar și cei care au consumat multă licoare.
La ce alcoolemie scăpați doar cu o amendă
Mereu a existat întrebarea „Ce pățesc șoferii care nu respectă legea și urcă băuți la volan?”. Potrivit Ordonanței de Urgență 195/2002 dacă aparatul etilotest indică o valoare între 0,01 – 0,40 mg/l în aerul respirat, conducătorul auto va fi amendat contravențional. De asemenea, va avea și permisul suspendat pentru 90 de zile. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că șoferul va scoate din buzunar o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei.
Situația se înrăutățește dacă au consumat mai multă băutură
Nu același noroc îl vor avea șoferii care vor fi găsiți cu o „îmbibație alcoolică” de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge.
”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, art 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.
Șoferul poate face chiar și închisoare
Șoferul în cauză poate fi și mai ghinionist. Dacă se va opune recoltării probelor biologice sau testării cu etilotestul, acesta poate să ajungă și la închisoare.
”Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5. Amenda maximă este tot de 2.900 lei.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook