În iunie este minivacanța de Rusalii, care implică mai multe zile libere. Potrivit ministrului, nu vor exista întârzieri cu privire la plata pensiilor de stat, în luna iunie 2023. Aceasta e o lună în care sunt mai multe zile libere de la stat. Marius Budăi a explicat că pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, în perioada 1 – 15 iunie, fără nicio excepție. Ministrul Muncii a ținut să asigure pe toată lumea că poștașii muncesc în vinerea din punte, adică pe 2 iunie.
„Pensiile se vor plăti în calendarul stabilit, 1-15 iunie, fără niciun fel de rezervă. (…) Nu va exista nicio zi de întârziere”, a declarat Marius Budăi la România TV. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a spus că există o convenție încheiată între CNPP și Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor.
Pensiile se vor plăti în zilele stabilite
„Noi avem convenție încheiată între CNPP si Compania Națională Poșta Română în care sunt stipulați foarte clar termenii atât de plată, cât și de distribuire a pensiilor. Este o problemă la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie privind acele zile libere. Am vorbit personal cu șeful companiei Poșta Română. Ei vor lucra pe 2 iunie, vineri.
Am primit asigurări că vor începe să distribuie pensiile pe 2 iunie pentru acei beneficiari care au ales plata prin mandat poștal, urmând ca după data de 6 să intram în program normal.
Noi, primele tranșe de bani, le vom vira încă de la sfârșitul lunii mai, să aibă cash să livreze pensiile începând cu data de 2 iunie, vineri. Până pe data de 15 trebuie achitate toate pensiile pentru cei care au optat pentru plata pensiei prin mandat poștal”, a declarat Daniel Baciu la România TV.
Up Date: Ministrul Budăi va avea azi întâlnire cu liderii coaliției
Amintim că recent ministrul Muncii și Solidarității Sociale a fost chemat în Senatul României pentru a oferi detalii despre reforma sistemului de pensii. Asta după ce senatorul USR Irineu Darău a avertizat că reforma pensiilor trebuia să fie gata de o lună de zile, reproșând că nu au fost tăiate pensiile speciale, așa cum s-a promis.
Marius Budăi a dat asigurări că Guvernul României nu va pierde niciun ban din PNRR și a menționat că România e singura țară din Uniunea Europeană care a introdus un plafon în ceea ce privește pensiile, în urma unui demers USR.
Astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, prezintă liderilor din coaliție concluziile negocierilor cu oficialii din Comisia Europeană legate de pensiile românilor şi soluțiile găsite pentru a nu pierde banii europeni.
Așa cum am anunțat aici, potrivit surselor de la Comisia Europeană, pentru ca plafonul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor să fie ridicat, România trebuie să facă un lucru esențial: să termine reforma pensiilor din sistemul bugetar, dar și reforma pensiilor speciale. Lucru care, de altfel, se tot discută în ultimele zile.
Pentru reforma pensiilor speciale, de exemplu, prevederile sunt dure. În primul rând, se dorește să fie luate în considerate toate veniturile din întreaga perioadă de activitate. Se dorește și ca vârsta de pensionare a celor intrați în sistem după anul 2018 să crească la 65 de ani.
Sursa foto: arhiva
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook