Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă dacă ai splina mărită

Ce se întâmplă dacă ai splina mărită
Splina doare? Ce rol are ea în organism? Care sunt simptomele că ai o problemă cu splina? Ce înseamnă dacă la ecografie ți se spune că ai splina mărită? Sunt câteva dintre întrebările esențiale pe care și le pun oamenii.

Medicii specialiști au dat, de-a lungul timpului, răspunsuri și explicații la aceste întrebări. Vă prezentăm o parte din ele.

Care este rolul splinei în organism, putem trăi și fără ea?

Splina  produce celulele albe. Acestea devoreaza bacterii, tesut mort si materii straine, eliminandu-le din sangele ce trece prin ea. Splina sustine, de asemenea, celulele sanatoase rosii si albe si trombocitele; trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Splina filtreaza sangele, indepartand celulele anormale de sange din fluxul sangvin.

Ce este și care sunt cauzele unei spline mărite?

O splină marită (splenomegalie) nu este intotdeauna un semn al unei probleme. De multe ori, inseamna ca si-a indeplinit functiile, dar a devenit hiperactivă. De exemplu, uneori splina este hiperactiva in privinta eliminarii si distrugerii celulelor sangvine, ceea ce se numeste, in termeni medicali, hipersplenism.

O splina marita poate fi cauzata de infectii, ciroza si alte boli de ficat sau de sange, caracterizate prin celule sangvine anormale, probleme ale sistemului limfatic ori alte afectiuni. Iata cateva cauze comune ale unei spline marite:

Infectii

– Infectii virale, cum ar fi mononucleoza
– Infectii parazitare, cum ar fi toxoplasmoza
– Infectii bacteriene, cum ar fi endocardita (o infectie a valvelor inimii)

Cancer

Leucemia, un cancer in care celulele albe din sange inlocuiesc celulele sangvine normale
– Limfomul, un cancer de tesut limfatic, cum ar fi boala Hodgkin

Alte cauze

– Boli inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza si artrita reumatoida
– Traumele, cum ar fi o lovitura primita in timpul unui sport de contact ori al unei agresiuni
– Cancer care s-a raspandit (metastaze) la splina
– Un chist sau un sac plin cu lichid, necanceroase
– Un abces mare, cauzat de o infectie bacteriana

Care sunt simptomele când ai probleme cu splina? 

Simptomele sunt rare. De aceea multi oameni nu stiu ca au o splina marită. De obicei, afla de ea în timpul unei examinări la ecograf. Iată cele mai comune simptome ale unei spline marite:

– Nu mai sunt capabili sa manance un meniu satios
– Senzatie de disconfort sau durere in partea din stanga sus a abdomenului; aceasta durere se poate raspandi la umarul stang. Daca aveti dureri, care devin severe sau se inrautatesc in timpul respiratiei profunde, consultati imediat medicul.
– Oboseala
– Pierderea in greutate
– Infectii frecvente
– Sângerarea ușoară
– Icter
– Anemie

Tratament pentru splina mărită

Lasata netratata, splina marita poate duce la complicatii grave. Insa, trebuie tratata afectiunea principala, din cauza careia splina se mareste. In cele mai multe cazuri, tratarea cauzei principale a splinei marite poate preveni scoaterea acesteia. In unele situatii, splina va trebui indepartata chirurgical (splenectomie).

In cazul in care este nevoie de o interventie chirurgicala, este mult mai indicata o operatie laparoscopica. In cazul in care splina este eliminata, anumite bacterii nu mai pot fi indepartate eficient din organism, iar acesta va fi mai vulnerabil la anumite infectii. De aceea, este nevoie de vaccinuri sau alte medicamente pentru a preveni infectiile.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre