Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”. Ești vizitat de spirite „demonice”?

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”.  Ești vizitat de spirite „demonice”?
Unii oameni asociază „paralizia în somn” cu vizitele demonice. Alte culturi cred că este vorba despre intervenția unor ființe supranaturale. Însă, psihologii au cu totul și cu totul altă părere.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”, este ca și cum mintea ta este trează, dar corpul tău nu, potrivit lui Michael Breus, psiholog și membru al American Academy of Sleep Medicine. Oamenii care au trecut printr-un episod de acest gen, au explicat cum au simțit o prezență înspăimântătoare, care-i presează pe piept, vrând parcă să-i sufoce.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”

Episodul de „paralizie în somn” apare fie atunci când o persoană adoarme, fie când aceasta se trezeşte. În momentul respectiv, apare senzația că nu te mai poți mişca sau vorbi timp de câteva secunde, sau chiar minute. Unii oameni pot simţi şi o presiune pe piept, care le dă senzaţia de sufocare.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”

În timpul somnului, corpul trece alternativ din starea de somn REM (aşa-numita mişcare rapidă a ochilor, moment în care apar visele) în cea NREM (adică fără mişcarea rapidă a ochilor). Dacă o persoană este conştientă înainte de somnul REM, este posibil să observe că nu se poate mişca sau vorbi. Acest fenomen afectează, conform unor studii, patru persoane din zece şi se manifestă prima dată în adolescenţă.

Ești vizitat de spirite „demonice”? 

Acest fenomen este încă studiat de medici și psihologi. Cu toate acestea, diferite popoare îl interpretează în moduri mai „ciudate”. Dincolo de toate aceste mituri, medicii spun că paralizia în somn nu este un fenomen periculos pentru sănătate. 

În Brazilia, această experiență este asociată cu vizita unei creaturi cu gheare. Aceasta este  botezată „Pisadeira” și se spune că pândeşte în întuneric, după care zdrobeşte sub tălpi pieptul persoanei care doarme.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când „paralizezi în somn”

În Catalonia, o regiune din Spania, există legenda „Pesanta”. Acesta se presupune a fi un animal negru, de obicei pisică sau câine, care se urcă pe pieptul celui care doarme, provocându-i o stare de sufocare şi coşmaruri. În Newfoundland, Canada, paralizia în somn e asociată cu Baba-Cloanţa, o femeie urâtă şi rea.

Anumite grupuri etnice din Vietnam şi Laos o asociază cu un „spirit” care se urcă pe pieptul persoanei întinse în pat, încercând să o asfixieze. Tot la un „spirit” se referă şi folclorul japonez, potrivit căruia un vrăjitor invocă o creatură supranaturală, pentru a-şi sufoca adversarii.

Fenomenul este intitulat „kanashibari”, în care persoana în cauză se simte ca şi cum ar fi legată cu lanţuri metalice.

Sursă: rfi.ro

Aventurile lui Codin Maticiuc în Africa. Întâlnirea cu bivolii

Recomandarile noastre