Trecerea la ora de iarnă este destul de simplă pentru cei care au ceasuri sau telefoane de ultimă generație, deoarece aparatele „gândesc singure”. Însă lucrurile nu stau la fel și la Castelului Windsor, unde ceasornicarul schimbă manual toate orologiile istorice.
Fjodor van den Broek este actualul conservator orologic al castelului regal vechi de 900 de ani, iar schimbarea manuală a orologiilor regale, cu mecanisme de sute de ani, este prima pentru el.
Câte ore a petrecut ceasornicarul să schimbe ora
El a petrecut aproximativ 16 ore în acest weekend ca să schimbe toate cele 400 de ceasuri de la Windsor. În restul săptămânii, bărbatul petrece timpul în atelierul său, întreținând și reparând ceasuri, dintre care multe au o vechime între 200 și 300 de ani.
„Sunt doar eu și am un coleg la Palatul Buckingham care schimbă toate ceasurile de acolo. Oamenii sunt încă uimiți de faptul că la Castelul Windsor și la Palatul Buckingham în bucătării ceasurile sunt setate cu cinci minute înainte, o măsură de precauție ca mâncarea să ajungă întotdeauna la timp”, a declarat el pentru BBC.
Această schimbare, de două ori pe an, care tulbură ritmul vital, este în vigoare în Europa de aproape 50 de ani și a devenit foarte nepopulară.
Comisia Europeană a propus, așadar, cu doi ani în urmă, desființarea acestui sistem în primăvara lui 2021.
În 1976, Franța este prima care adoptă ora de vară, pe ideea că o oră de lumină naturală în plus seara reprezintă o importantă economie de energie.
Dar ora de vară nu era o noutate: ea fusese adoptată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, tot din motive de economie a combustibilului.
De pildă, România a adoptat ora de vară pentru prima dată în 1917. După război, se renunță la sistem, care revine în 1932 din aceleași rațiuni economice, dar se renunță la el în 1943.
Apucăturile pinguinilor gay. Oamenii de știință sunt șocați
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook