Ce semnifică primul număr de înmatriculare de culoare verde. Se fac cozi pentru el

Ce semnifică primul număr de înmatriculare de culoare verde. Se fac cozi pentru el
Primul număr de înmatriculare verde a fost eliberat luni, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne. Oficialii ministerului au și exemplificat, postând pe rețelele sociale plăcuțele de înmatriculare.

„Acesta este primul număr de înmatriculare verde eliberat. De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător! Vă reamintim că de astăzi, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România pot beneficia de numere de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a „numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi. Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră, vă dorim o zi frumoasă, fără probleme în trafic!”, este mesajul transmis, luni, de Ministerul Afacerilor Interne pe pagina de Facebook.

Numerele de înmatriculare verzi vor crește vizibilitatea mașinilor nepoluante

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne intenționează ca prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante să crească vizibilitatea acestor tipuri de vehicule în trafic. Totodată oficialii MAI speră ca acest lucru să îi încurajeze și pe ceilalți  participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.

Dacia Spring nu a prins Top 10

În toate marile orașe din România sunt instalate stații de alimentare pentru mașinile electrice, pe care șoferii le pot utiliza în mod gratuit.

Potrivit raportului întocmit la începutul anului de Jato Dynamics, Tesla Model 3 a fost cea mai bine vândută mașină electrică în Europa. La capitolul producători, Grupul Volkswagen deține cea mai mare cotă de piață în acest segment, la nivel european. Autoturismul autohton Dacia Spring, lansat în octombrie 2021, nu a prins top 10.

Însă România are o cota de piață a mașinilor electrice de 5.1%, lucru care plasează țara noastră înaintea Italiei (4.6%) și doar la mică distanță față de Belgia, cu o cotă de 5.8%. Este de reținut însă faptul că România beneficiază de cele mai mari subvenții din Uniunea Europeană pentru achiziția mașinilor electrice.