Întreaga zi de marţi, s-au înregistrat peste 20 de replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7, înregistrat în regiunea Olteniei. Potrivit site-ului specializat al INFP, miercuri, 15 februarie 2023, în intervalul 00.25 – 05.28, s-au înregistrat 13 replici ale cutremurului din judeţul Gorj.
Din fericire, replicile au fost de intesitate mică, unul singur atingând magnitudinea de 3.3. Acesta s-a înregistrat la ora 02:30:22, după ora României, la adâncimea de 3.9 km.
Seismul de aproape șase grade pe scara Richter s-a resimțit puternic în orașe precum Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova. Cutremurul a avut loc la 8 km nord-vest de Târgu-Jiu și 70 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin.
Opinia avizată a specialiștilor: ipoteza de lucru
Cum explică seisomolgul expert Gheorghe Mărmureanu recenta activitate seismică din România.
„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic. Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur. Dar nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat seismologul român, în exclusivitate pentru Playtech.
Într-o intervenție în direct la Antena 3CNN, marți, același seismolog român, cunoscut în țară și peste hotare, a spus, cu jumătate de gură, încet, în șoaptă, că da, seismul din România are legătură cu unda seismică, pornită din Turcia. Ulterior, domnia sa a revenit asupra acestei confirmări și a negat că ar fi spus aceasta. Explicația unei afirmații și negații succesive este că nu se dorește ca populația să intre în panică la auzul unor astfel de vești date chiar de specialiștii în domeniu.
Ca o confirmare a declarației inițiale a seismologului din România, vine și afirmația unul alt specialist român, dar care, de această dată, se află în Japonia.
O ipoteză de lucru privind cele două cutremure din zona Olteniei, de luni și marți, este că acestea au fost declanșate de cutremurele din Turcia, care au „crescut stresul seismic în zonă”, spune Bogdan Enescu, expert seismolog și profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, într-o intervenție la Jurnalul de Seară de la Digi24.
Specialistul român din Japonia, Enescu a mai explicat, tot în direct, că toate „cutremurele de suprafață, spre deosebire de cele intermediare din Vrancea sunt caracterizate de replici seismice”. Ca o concluzie, domnia sa a mai spus că „replicile vor continua, dar probabilitatea ca această activitate seismică să înregistreze cutremure mai mari decât cele produse astăzi (marți n.r.) este relativ mică”.
Despre construcțiile din „Țara Soarelui-Răsare”
În Japonia, „Țara Soarelui-Răsare”, pentru ca toate structurile să fie cât mai rezistente la cutremure, Legea privind standardele de construcție a fost și va fi întotdeauna revizuită, cu strictețe, pentru a se asigura că imobilele pot rezista la cutremure de fiecare dată când țara se confruntă cu un cutremur mare. Iar cutremurele aici nu sunt mici deloc, de cele mai multe ori fiind de peste 8 grade.
Rezistența la cutremur este strict cerută pentru toate clădirile și nu poate fi obținută autorizația de construcție decât dacă va fi îndeplinită o cerință strictă a standardelor de rezistență la cutremur stipulate de legea japoneză. Din acest motiv, în comparație cu alte țări, rata de prăbușire a clădirilor din cauza unui cutremur puternic este extrem de scăzută în Japonia, potrivit unui site de specialitate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook