De mai bine de 15 ani știm exact când are loc cea mai depresivă zi din an. Totul se bazează pe un calcul matematic, iar răspunsul e precis. Formula a fost inventată de un om de știință. În acest an Blue Monday, cea mai depresivă zi din an, cade pe data de 18 ianuarie. Și ține toată ziua. Data a fost stabilită în urma aplicării unei formule matematice complexe care ține cont de mai mulți parametri.
Conceptul de Blue Monday – Lunea albastră a apărut în anul 2005, într-o emisiune a televiziunii Sky Travel. Jurnaliștii au prezentat atunci, în premieră, o ecuație menită să calculeze cea mai depresivă zi din an.
Formula a fost concepută de Cliff Arnall, un tutore de la Centrul pentru Învățare din cadrul Universității Cardiff.
Cum este calculată această zi?
Ecuația lui Arnall ține cont de mai mulți factori pentru a face acest calcul. Printre aceștia se numără temperatura medie, numărul de zile care s-au scurs de la ultimul salariu, numărul de zile până la următoarea vacanță și durata medie a zilei.
Mai exact, psihologul britanic Cliff Arnal a analizat o combinaţie de factori şi consideră că „depresia colectivă” din a treia zi de luni din an ar fi cauzată de scăderea temperaturilor şi de o reducere a luminozităţii.
Acestor factori li se adaugă datoriile acumulate în urma sărbătorilor de sfârşit de an. Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată, la fel ca hotărârea de a pune în aplicare bunele rezoluţii luate pe 1 ianuarie pentru anul în curs. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni pur și simplu urăsc zilele de luni.
Odată aplicată formula pentru anul în curs, se arată că ziua cea mai depresivă din an cade, în 2021, în cea de a treia zi de luni din ianuarie, pe 18. Conceptul a prins și se vehiculează pe întreg mapamondul de 15 ani încoace. Sunt, totuși, și cercetători care doresc să îl discrediteze argumentat.
Calcul discreditat de un profesor de la aceeași universitate
Conform Dr. Dean Burnett, tutore în cadrul diviziei de Medicină psihologică și neuroștiință a aceleiași universități din Cardiff, ar exista motive întemeiate pentru care această ecuație a colegului său Cliff Arnall ar fi complet lipsită de sens.
“În primul rând ecuația nu a fost rezultatul unor studii psihologice. Ea a fost făcută de o companie de călătorii care mai apoi a căutat psihologi care să se semneze pentru a părea mai credibilă. Ecuația combină factori care nu au cum să fie combinați. Datoriile, timpul trecut de la ultimul Crăciun, vremea, motivația. Aceste lucruri sunt combinate în acel calcul deși este imposibil”, susține profesorul.
Și totuși, de ce există, încă, Blue Monday?
Deși de 15 ani oamenii de știință se luptă pentru a o discredita, conceptul de Lunea albastră este, încă, în trend pe platformele de social media în fiecare an. Anul trecut, mai mulți indivizi au împărțit căni de ceai În Edinburgh, Scoția. Scopul a fost motivarea cetățenilor să meargă la servici și răspândirea bunătății.
În prezent, acești oameni luptă ca această zi să devină o zi oficială, și anume Brew Monday, o zi în care o cană de ceai ne poate ajuta să ne conectăm unul cu celălalt și să trecem peste greutățile vieții. “Ai nevoie doar de un ceainic și câteva căni. Acestea pot face o diferență imensă în viața cuiva” – este sloganul campaniei.
Fenomenul Blue Monday a fost, de fapt, studiat
După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize, realizate ulterior, au întărit ipoteza Blue Monday.
Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă. Un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă în fiecare an în cea de a treia zi de luni din ianuarie.
Ce e de făcut dacă vă simțiți depresivi
Dacă vă simțiți deprimați, acționați. Nu lăsați tristețea să vă copleșească. Potrivit specialiștilor, persoanele care stau lângă o fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală. O altă variantă e să descoperiți sporturi noi, cum ar fi padel, unul din cele mai noi sporturi de echipă care au apărut și în țara noastră.
Sursa foto: Pixabay
Cofeina în îngrijirea părului. Ce spun specialiștii
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook