Iwao Hakamada, un fost boxer japonez care acum are 84 de ani, a trăit în pușcărie mai bine de jumătate de secol, după ce a fost condamnat la moarte pentru jefuirea și uciderea șefului său, a soției bărbatului și a celor doi copii adolescenți ai familiei. Bărbatul avea 32 de ani când s-a întâmplat oroarea și, spun susținătorii săi, ar fi recunoscut crimele în urma unor interogatorii deosebit de brutale din partea poliției.

Acesta ar fi fost bătut crunt. În plus, pentru soluționarea rapidă a cazului, se spune că ar fi fost „plantate” dovezi în locuința sa, pentru a putea fi incriminat. În același an, 1968, Hakamada a fost condamnat la moarte. El a fost imediat încarcerat într-o închisoare de maximă siguranță, pentru deținuți deosebit de periculoși. Ulterior, în anul 1980, verdictul fiind confirmat de Curtea Supremă a Japoniei.

Boxerul va fi judecat din nou

Acum, după 52 de ani de la prima condamnare, și de când bărbatul se află în pușcărie,  cea mai înaltă instanță a Japoniei a menținut o hotărâre care îi acordă dreptul la un nou proces bărbatului care este cea mai bătrână persoană condamnată la moarte din lume, relatează France24. Decizia vine după ce o instanță din orașul Shizuoka i-a acordat bărbatului dreptul la un nou proces în 2014, în urma unor teste ADN.

A fost nevoie de încă șase ani de procese până ce Curtea Supremă a Japoniei să decidă că Iwao Hakamada are dreptul la un nou proces. Noile teste ADN  pun sub îndoială modul în care a fost efectuată ancheta din 1968 și, mai mult, arată că anchetatorii ar fi putut planta dovezile.  Mai mult decât atât, judecătorii au dispus eliberarea foxului boxer, adăugând că este injust ca acesta să rămână în detenție în așteptarea unui nou proces.

Japonezii susțin pedepsele capitale

Procurorii au făcut apel la decizie și au câștigat la Înalta Curte din Tokyo, cazul ajungând apoi la Curtea Supremă a Japoniei care a decis în favoarea lui Hakamada. „Curtea Supremă a decis astăzi să mențină rejudecarea prin întoarcerea unei decizii a Înaltei Curții din Tokyo care a respins cererea pentru un nou proces. Încă îmi tremură mâinile după ce am auzit vestea. Sunt foarte, foarte bucuros”, a scris avocatul lui Hakamada pe blogul său.

Potrivit apropiaților lui Hakamada, acesta este grav afectat din punct de vedere psihic de cei aproape 50 de ani de detenție. În tot acest timp el a fost încarcerat în izolare și aștepta de la o zi la alta să fie scos din celulă și executat, pentru punerea în aplicare a sentinței. Potrivit sursei citate, într-un interviu acordat pentru AFP în 2018, fostul boxer a declarat că se simte ca și cum ar lupta „o rundă în fiecare zi”.

Menționăm că Japonia este singura democrație industrializată majoră în afară de Statele Unite unde pedeapsa capitală este în continuare aplicată, această ultimă soluție bucurându-se de un sprijin larg din partea populației, în cazurile de infracțiuni extreme.

Sursa foto: YouTube, Mainichi.jp

Cum scăpăm de stres? Descărcarea emoțiilor în scrisori

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp