Este mai ușor de spus decât de făcut. Conectarea cu emoțiile poate fi dificilă și să ajungi la rădăcina motivului pentru care le simți la moment dat nu este întotdeauna explicativ. O practică pe care unii psihologi o sugerează atunci când vine vorba de explorarea emoțiilor tale este terapia prin scriere. Mai precis, scrierea tranzacțională.

Ce este scrierea tranzacțională?

Scrierea tranzacțională (scrierea scrisorilor) este menită să ne ajute să ne procesăm sentimentele. Scrierea unei scrisori te încurajează să faci un pas înapoi de la o anumită traumă sau emoție și să vezi în perspectivă – aceasta îți oferă șansa de a examina ceea ce trăiești de fapt. Cercetările arată că scrierea despre emoții este legată de ameliorarea stresului și a anxietății.

Scrierea unei scrisori vă încurajează să faceți un pas înapoi de la anumite traume sau emoții și să creați perspectivă – acest lucru vă oferă șansa de a examina ceea ce experimentați de fapt.

Personal, aceasta este o tactică pe care o iubesc. Au existat o serie de momente în viața mea, în care m-am simțit consumată de un sentiment – atâtea gânduri, griji, îndoieli, frici care îmi trec prin minte dintr-o dată. Abia când am pus pixul pe hârtie și am putut elibera aceste emoții, am văzut în sfârșit lucrurile într-o lumină clară. Scrierea unei scrisori către emoțiile mele, în loc să le las să se învârtă în mintea mea, mi-a dat șansa de a păși în afară și de a găsi pace.

Cum procedăm?

Cum se face exact acest lucru? Ei bine, similar cu o scrisoare tradițională, puteți începe prin a o adresa cuiva sau către ceva (un sentiment). Puteți, desigur, selecta oricare dintre emoțiile pe care le simțiți cele mai proeminente în viața voastră, dar câteva dintre cele mai frecvente în care vom săpa sunt speranța, frica, ambiția, stresul și dragostea.

Cheia pentru a scrie o scrisoare către emoțiile tale este comunicarea gândurilor și sentimentelor tale. Pentru a face acest lucru, puneți-vă întrebări intenționate despre modul în care această emoție specială a apărut recent în viața voastră. Apoi, scrieți răspunsurile ca și cum ați vorbi cu emoția însăși.

Data viitoare când vă simțiți într-un anume fel, încercați să luați un pix și o foaie de hârtie pentru a vă scrie propria scrisoare – sau chiar doar să o redactați în aplicația Notes, din telefon. 

Semnele care îţi arată că ficatul tău este plin cu toxine

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp