Cele mai frumoase nunți prezidențiale, la Casa Albă

Cele mai frumoase nunți prezidențiale, la Casa Albă
După Paști, odată încheiat postul, începe sezonul nunților, astfel că e o idee bună să aruncăm o privire către nunțile somptuoase de peste Ocean. Între altele, au fost, câteva de un lux desăvârșit, care s-au ținut chiar la Casa Albă.

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden și Prima Doamnă Jill au anunțat că pe 19 noiembrie vor găzdui petrecerea de nuntă a nepoatei lor de 28 de ani Naomi Biden (fiica lui Hunter, al doilea fiu al președintelui) și a viitorului soț, Peter Neal, la Casa Albă. „Prima familie a țării plănuiește sărbătoarea nunții și va fi bucuroasă să anunțe mai multe detalii în lunile următoare”, a declarat Elizabeth Alexander, manager de comunicare pentru Aripa de Est a Casei Albe, prima doamnă și personalul ei.

Această veste a fost primită cu bucurie de publicul american, având în vedere faptul că ultima nuntă celebrată la Casa Albă a fost cea a Jennei Bush Hager, fiica lui George W. Bush și a Laurei Bush, în iunie 2008, cu aproape 600 de invitați.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei, au existat multe nunți găzduite în Aripa de Est a Casei Albe, notează Vogue Italia.

Prima nuntă la Casa Albă a fost celebrată în 1812

În 1812, Lucy Payne Washington (sora Primei Doamne Dolley Madison, soția celui de-al patrulea președinte al Statelor Unite, James Madison) a fost prima persoană care s-a căsătorit în conacul prezidențial. Soțul ei a fost judecătorul asociat al Curții Supreme Thomas Todd, arată sursa citată.

În deceniile care au urmat, administrațiile Monroe, Quincy Adams, Jackson, Tyler și Grant au organizat o serie de ceremonii pentru copii și rude.  „Camera de Est a fost remodelată și decorată pentru această ocazie”, scria The New York Times despre nunta lui Nellie Grant din mai 1874. „Numărul de invitații a fost limitat și nu va depăși în total 300”, a mai arătat publicația.

Cea mai exuberantă căsătorie, în 1886

Președintele Grover Cleveland însuși a fost însă cel care a organizat cea mai exuberantă nuntă a secolului al XIX-lea la Casa Albă, când s-a căsătorit cu Frances Folsom în Camera Albastră, în iunie 1886. „Mireasa purta o rochie din satin fildeș, suficient de grea încât să stea fără o persoană înăuntru”, a relatat New York Times cu un titlu pe o pagină întreagă.

Rochia avea o trenă lungă de aproape cinci metri și broderie cu flori de portocal. Ceremonia a fost urmată de o recepție în sufrageria Casei Albe. Punctul culminant al evenimentului a fost piesa centrală florală mare în formă de corabie, realizată din flori stacojii și fragmente de corali.

Alice Roosevelt și Nicholas Longworth s-au căsătorit în 1906, având peste 1000 de invitați

Chiar și astăzi, nunta lui Alice Roosevelt cu Nicholas Longworth este considerată cel mai mare eveniment de acest fel din istoria Casei Albe.  Supranumită „Prințesa Alice” de presă, singura fiică a președintelui american era cunoscută pentru cascadoriile ei exuberante și rebele: în timpul președinției tatălui ei, a fost văzută adesea fumând în public sau chiar jucând la pariuri într-un hipodrom.

O revistă franceză a estimat că, în doar 15 luni, prima fiică a participat la 407 cine, 350 de seri dansante și la 300 de petreceri. Așa că nu este surprinzător faptul că la căsătoria ei cu Nicholas Longworth din 1906 a avut peste 1.000 de persoane invitate. Nunta și a făcut titluri în presa vremii timp de câteva săptămâni.

După cum a scris istoricul Dog Wead în cartea All the Presidents’ Children, „A fost o concluzie inevitabilă că nunta lui Alice Lee Roosevelt cu Nicolas Longworth ar fi cel mai mare eveniment de acest gen din istoria americană”.  Cadouri extravagante au venit din întreaga lume, inclusiv o tapiserie neprețuită Goeblin de la Regele Franței, un mozaic de la Papa Pius al X-lea și un cufăr de tec de la împărăteasa văduvă a Chinei, plin cu bijuterii din jad, picturi și sculpturi, precum și o haină de hermină.

Wead relatează că mireasa a sosit cu stil, ieșind din vestibulul liftului – un mijloc tehnologic fascinant la acea vreme – pentru a merge pe marele coridor al Casei Albe. Părul ei era împodobit cu flori de portocal, iar rochia de mireasă avea o trenă lungă de peste 5 metri.  La recepție, Alice, mereu gata să se distreze, a tăiat tortul cu o sabie împrumutată de la unul dintre soldații tatălui ei.

Tricia Nixon și Edward Cox, prima nuntă în aer liber de la Casa Albă, în 1971

O jumătate de secol mai târziu, în 1971, nunta Triciei Nixon a atras și ea atenția publicului.  Ziarele au vorbit despre asta luni de zile, dezvăluind fiecare detaliu, de la petrecerea de nuntă la rochie, la rețeta tortului, iar o fotografie a miresei a ajuns pe coperta revistei Life.

Tricia Nixon s-a căsătorit cu Edward Cox în Grădina de Trandafiri, aceasta fiind prima nuntă în aer liber din istoria Casei Albe.  Recepția a avut loc în East Room, iar detaliul relatat de majoritatea ziarelor vremii a fost prezența lui Alice Roosevelt, în vârstă de 87 de ani.

Sursa foto: Instagram, Whitehousehistory.org