Cele mai valoroase ingrediente ale esențelor parfumate

Cele mai valoroase ingrediente ale esențelor parfumate
Parfumul are o istorie de mii de ani, cu dovezi ale primelor parfumuri care datează din Egiptul Antic, Mesopotamia și Cipru. Cuvântul englezesc „parfum” provine din latinescul per fume, care înseamnă „prin fum”.

Cum poți identifica componentele naturale și cele sintetice din parfumuri? Sunt o mulțime de parfumuri care emană diverse arome de plante, însă acestea nu conțin uleiuri naturale. 

Plus la toate, produsele ieftine sunt realizate din arome sintetice create în laboratoare, pentru a imita componentele reale. Însă cele mai valoroase  esențe au la bază doar uleiuri pure, extrase din flori și ingrediente naturale.

Care sunt cele mai scumpe ingrediente, ce stau la baza parfumurilor de nișă!

Iasomie

Țara de producție: Franța.

Cost: 15.000 USD 500 ml.

Iasomia este folosită în parfumurile exclusive, pe când versiunea sa sintetică există în peste 80% din esențe.

Extractul de iasomie se găsește în orice parfum din mass-market, însă uleiul esențial natural este folosit doar în aromele de elită, precum Acqua Nobile Gelsomino marca Acqua di Parma.

Iasomia crește în China, India, Egipt și Franța. Pentru a obține ulei esențial de iasomie, trebuie colectate manual aproximativ 8 milioane de flori.  Petalele trebuie protejate de daunele externe, deoarece orice fisură le afectează aroma. Mai apoi plantele sunt expediate pentru prelucrare prin metoda „enflerage” – florile secretă ulei esențial, vaporii cărora sunt absorbiți de sorbentul gras. Pasta rezultată se diluează cu alcool, după care se evaporă, rămânând doar uleiul esențial. Din 1 tonă de flori, puteți obține 500 de ml de ulei esențial, utilizat în producerea parfumurilor de elită.

Șofran

Țara de producție: Iran, Spania.

Cost: 6.000 USD  1 kg.

Șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente utilizate în parfumerie, fiind inclus în Cartea Roșie. Pentru a obține un kilogram de materie primă finită, experții colectează manual stamine din flori, fară a le sfâșia. Planta se deschide timp de 2 ore o singură dată pe an, în decursul a 2-3 săptămâni. Stigmele sunt colectate înainte de răsăritul soarelui. Apoi, materiile prime sunt puse la uscat, măcinate și distilate. Pentru a obține un kilogram de șofran, experții sunt obligați să sorteze peste 300.000 de flori și să găsească trei stigme în fiecare!

Ambra

Țara de producție: Africa, Brazilia, India, China, Japonia, Madagascar, Moluccas.

Cost: 8.000 USD  1 kg.

Ambra utilizată în parfumul Fucking Fabulous, marca Tom Fordeste este o substanță aromatică cenușie cu aspect de ceară, formată în sistemul digestiv al balenelor. Mamiferul nu este capabil să-l digere, astfel încât organismul produce o substanță care îndepărtează ambergrisul împreună cu deșeurile. Masa lipicioasă neagră este inutilă, dar dacă se află în apele sărate ale oceanului de mai bine de 20 de ani, ambra obține o aromă delicată și elegantă.Pe când dacă este proaspătă, emană un miros respingător.  Este un ingredient deosebit de scump în parfumerie, deoarece menține perfect parfumul pe piele, în decursul câtorva zile. Un kilogram de ambră poate costa în jur de 8.000 de dolari, ceea ce i-a determinat pe producători să caute înlocuitori mai ieftini. Foarte puține parfumuri de lux mai conțin azi ambră șidoar în cantități infime.

Mosc

Țara de producție: Himalaya de Est, Tibet, Coreea, Sakhalin.

Cost: mai mult de 45.000 USD  1 kg.

Mirosul puternic și înțepător atrage atenția femeilor, iar printr-o procesare corespunzătoare, moscul este capabil să ofere parfumului mai multă rezistență. Pentru a obține un kilogram de materie primă, necesită a fi sacrificate de la 30 – până la 100 de căprioare. Din fericire, după interdicția CITES de a folosi moscul natural din 1979, sunt folosite substanțele sintetice.

Iris

Țara de producție: Italia (Florența), India, Maroc, Franța.

Cost: 40.000 USD  1 kg.

Pentru a obține această componentă este nevoie de mai mult de 6 ani. În primul rând, floarea este plantată și cultivată conform unei tehnologii speciale. Trei ani mai târziu, când bulbul rădăcină atinge dimensiunea dorită, experții îl sapă și îl trimit pentru o păstrare de trei ani. În această perioadă, rădăcina se usucă, eliberând o picătură de ulei de iris, care se infuzează încă șase luni.

Știați? Al Pacino a fost arestat pentru jaf. Purta mască și avea armă de calibru

Recomandarile noastre