Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele trei vârste în care alcoolul trebuie categoric interzis. Efecte devastatoare

Cele trei vârste în care alcoolul trebuie categoric interzis. Efecte devastatoare
Cercetătorii au identificat cele trei etape cheie ale vieții în care alcoolul dăunează cel mai mult creierului. Sunt vârste precise și situații în care alcoolul ar trebui interzis cu desăvârșire.

Persoanele peste 65 de ani, tinerii aflați în perioada de adolescență și bebelușii din uter sunt cei mai expuși efectelor nocive ale băuturii, spun oamenii de știință. Chiar și cantitățile mici de alcool le afectează creierul, iar efectele pot fi pe viață.

Aceste perioade din viață se corelează cu „schimbări dinamice ale creierului” și, ca rezultat, sunt deosebit de sensibile la efectele nocive ale alcoolului.

„La persoanele în vârstă, tulburările generate de consumul de alcool s-au dovedit a fi unul dintre cei mai puternici factori de risc modificabili pentru toate tipurile de demență, a spus echipa de cercetători. Chiar și consumul moderat de alcool s-a dovedit a fi asociat cu o pierdere mică, dar semnificativă a volumului creierului la mijlocul vieții”.

Gravidele nu ar trebui să bea alcool: fac copii cu creier mai mic

Bebelușii sunt expuși riscului chiar înainte de a se naște, deoarece perioada de gestație în uter este un moment critic pentru dezvoltare. La nivel global, aproximativ 10% dintre femeile însărcinate consumă alcool, cu rate considerabil mai mari în țările europene.

Consumul intens de alcool în timpul sarcinii poate provoca tulburări ale fătului, avertizează oamenii de știință. Ei menționează că acești copii, expuși la alcool în viața intrauterină, se  nasc cu un volum mai mic al creierului și au, toată viața, probleme cu memoria sau gândirea.

Datele relevă, de asemenea, că și consumul scăzut sau moderat de alcool în timpul sarcinii este „semnificativ” asociat cu probleme psihologice și comportamentale mai grave la copii, spun cercetătorii de la King’s College din Londra și de la Universitatea din New South Wales din Australia, citați de Daily Mail.

Consum de alcool în adolescență – risc de demență mai târziu

Între timp, adolescenții care beau prea mult ar putea dori să se gândească din nou – deoarece consumul excesiv de alcool poate avea un impact mare asupra sănătății creierului lor.

Peste 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din țările europene și din alte țări cu venituri ridicate raportează cel puțin ocazional consumul excesiv de alcool.

Iar trecerea la consumul intens de alcool în adolescență este asociată cu un volum redus al creierului și o dezvoltare mai slabă a substanței albe – esențial pentru funcționarea eficientă a creierului.

Tony Rao, cercetător în domeniul consumului de alcool și al demenței la King’s, a declarat că cercetarea avea drept scop creșterea gradului de conștientizare a etapelor din viață în care oamenii ar trebui să fie mai atenți la consumul de alcool.

„Pentru sarcină, nu există o limită de siguranță”, a spus el.  „Pentru persoanele în vârstă, știm acum că chiar și băutul la un nivel scăzut de risc poate fi asociat cu leziuni cerebrale”, a punctat acesta. Rao a mai spus că volumul redus al creierului la persoanele în vârstă apare în lobii frontali, ceea ce poate duce la schimbarea personalității, pierderea judecății și a capacității de planificare necesară abilităților de zi cu zi.

Sursa foto: Pixabay

Secretul frumuseții pe timp de pandemie: un eyeliner perfect. Cum îl aplicăm

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre