Simona Ionescu / Redactor Șef

Cenzură! Reprezentanții unor partide politice în CNA vor să pună căluș și vocilor din online. Jurnaliștii de la EVZ Play, luați în vizor

Cenzură! Reprezentanții unor partide politice în CNA vor să pună căluș și vocilor din online. Jurnaliștii de la EVZ Play, luați în vizor
Consiliului Național al Audiovizualui, faimosul CNA, nu-i mai ajunge anchetarea emisiunilor de televiziune și radio, soldată cu un număr impresionant de amenzi. Multe atât de discutabile din perspectiva argumentației... Mai nou, a luat în vizor emisiunile de pe platformele online. Primul „inculpat” la opinii: podcastul Evenimentului zilei.

Publicul fidel publicațiilor din grupul EVZ este obișnuit cu emisiunile în online realizate de jurnaliști cu ani mulți de presă: Robert Turcescu, Dan Andronic, Mirel Curea, Ionuț Cristache, împreună cu invitați permanenți ca Ion Cristoiu, Bogdan Comaroni, Octavian Hoandră. Opiniile lor și ale unor alți invitați, mereu persoanalități care să comenteze evenimentele momentului, au strâns în jurul comunității online peste 100.000 de urmăritori.

Canalul HAI România, cu secţiunea video EVZ PLA Y, este difuzat pe internet prin platforma YouYube. Și, dintr-odată, a atras și atenția CNA cu o emisiune în care Ionuț Cristache l-a avut invitat pe Dan Puric, actor, scriitor, om de cultură cu opinii tranșante. Este pentru prima dată când este pus în discuție un podcast. Și firesc se naște întrebarea: Este începutul cenzuri de tip românesc pe YouTube? Rămâne de văzut. 

Lucrurile s-au petrecut așa. S-a primit o adresă la redacție: „Întrunit în şedinţa publică din data de 09.03.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate, ca urmare a unei sesizări, pentru programul „HAI România” (secţiune video EVZ PLA Y), ediţia cu titlul „Dan Puric – România În vremuri de pandemie şi război”, identificat pe platforma de partajare a materialelor video YouTube.

Membrii Consiliului au vizionat secvenţe relevante din programul sus-menţionat, iar în urma dezbaterilor din şedinţă, au decis să vă adreseze invitaţia de a participa la următoarea şedinţă publică a CNA, care va avea loc marţi, 14 martie 2023, începând cu ora 10.00, la sediul instituţiei”.

Deocamdată, jurnaliștii au luat atitudine verbală, dar vor urma o serie de proteste, pentru că nu există reglementări clare, legale, cu privire la controlul CNA asupra emisiunilor de opinie din online. Invitați în podcastul HAI România cu Robert Turcescu au luat atitudine și au comentat mizele acestei inițiative de cenzură a CNA: Ion Cristoiu, Dan Andronic, Ionuț Cristache, Mirel Curea, Victor Ciutacu, Liviu Mihaiu, Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră.

Robert Turcescu: Trebuie să înțelegem ce e un abuz

În ediția de vineri a podcastului HAI România jurnaliștii au căzut de acord că este o formă de abuz din partea CNA.

Ca primă observație, Robert Turcescu a chestionat jurisdicția CNA de a reglementa un podcast, mai ales că podcasturile care sunt difuzate de canalul de Youtube HAI România respectă o primă cenzură, cea a Youtube. În opinia cunoscutului jurnalist, este vorba de o agresiune la adresa libertății de exprimare, dar și de o formă abuzivă de control în mediul online, singura oază rămasă a libertății de exprimare. 

Gazda podcastului HAI a reamintit că totul pornește de la o lege a Uniunii Europene preluată și de CNA, lege pregătită din 2019, când mai-marii Europei au remarcat că influența televiziunilor slăbește, în schimb crește exponențial cea a mediului online și a platformelor alternative.

Ion Cristoiu: Ne interzic. Trebuie să ne batem. Sunt primul care semnează o petiție către ambasada SUA

Într-o intervenție în direct, Ion Cristoiu, fondatorul școlii de jurnalism de la Evenimentul Zilei, a confirmat că este vorba de un atac față de libertatea de expresie.

„A fost un proiect de lege emis de guvernul Cîțu și adoptat de majoritatea USR-PNL, care se extinde și la online. Există o problemă juridică la CNA întrucât YouTube are propria cenzură. Este imposibil să mai fii sancționat atâta timp cât nu te-a sancționat YouTube. Sancționa YouTube dacă considera conținutul dăunător democrației. Este un fenomen, este un proces fatal, chiar astăzi a apărut o nouă listă, cred că e și dl. Ciutacu, suntem înscriși într-o rețea europeană de dezinformare (…) 

Este ecoul încercării de a sugruma libertatea de expresie (…) Dacă mergeți la CNA veți legitima o aberație a unei instituții. Ne interzic, trebuie să ne batem. Orice gest contează, trebuie făcut tărăboi”, a afirmat reputatul gazetar.

Maestrul Cristoiu recomandă mai multe forme de protest din partea jurnaliștilor și liderilor de opinie din mass-media autohtonă, inclusiv o petiție la Ambasada SUA, ținând cont că noua ambasadoare în România, Kathleen Ann Kavalec, a criticat presiunile la adresa presei din țara noastră.

Să facem și noi o petiție. Este o tendință foarte periculoasă de limitare, listele negre. Să facem o petiție împotriva acestei chestii finanțată de guvern (n.red. – un studiu al unor cadre didactice de la SNSPA), împotriva listelor negre (…). Tot ce se întâmplă în ultima vreme, dvs. veți vedea aceste liste negre, Alina Bărgăoan este la SNSPA, nevasta rectorului de la SNSPA a fost promovată. Eu zic să luăm și noi atitudine. Totuși ambasadoarea SUA, de la care vine lumina, a spus că jurnaliștii sunt hăituiți. De ce nu faceți către ambasada SUA? Sunt primul care semnez asta, a mai punctat Cristoiu.

Dan Andronic: Jurnalismul independent, principala victimă a noii legi a CNA

Jurnalistul Dan Andronic a avertizat că viitoarele amenzi dictate de CNA vor afecta în special platformele media alternative și jurnaliștii independenți, a căror situație financiară este oricum dificilă, depinzând mult de sponsorizări sau finanțări private.

„Este doar începutul. Va fi afectat jurnalismul independent. Nu este vorba doar că Ionuț Cristache și cu Marius Tucă sunt chemați pentru emisiunile pe care le-au făcut la CNA. Poate fi un singur om care se exprimă pe YouTube spunând ceea ce crede. Se va ajunge de la instituții de presă la oameni. Dacă ești manelist, ai o șansă să supraviețuiești. Nu vei mai avea șansa să spui ceea ce gândești nici măcar pe site-uri. Vor lua bucată cu bucată site-urile”, a observat Dan Andronic. Jurnalistul a dezvăluit că în Parlamentul României „se lucrează la un supra-CNA pentru online”.

Victor Ciutacu despre amenzile CNA reținute ilegal, dar nereturnate de ANAF

Realizatorul România TV Victor Ciutacu a relevat un aspect important când a afirmat că puterea CNA este abuzivă, fiindcă „acționează ca o bâtă. El a menționat faptul că indiferent dacă pierzi sau câștigi procesul cu CNA, amenzile dictate de instituție sunt executorii. 

Victor Ciutacu a adus aminte că, deși Antena 3, postul unde a activat în urmă cu niște ani, a câștigat toate procesele cu CNA, a fost trimisă să încaseze banii reținuți de stat ca amendă de la Ministerul Finanțelor, de la ANAF. Ca urmare amenzile reținute ilegal de CNA, sume importante, nu au fost recuperate nici până astăzi.

Bogdan Comaroni: „E ilegal și abuziv că CNA intervine pe o platformă privată ca YouTube”

Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a avertizat că se poate ajunge chiar la o suspendare de un an de zile pentru canalul HAI România și în viitorul apropiat, pentru alte canale online. „Treaba e că sancțiunile de la CNA încep cu Evenimentul Zilei, e foarte important că e primul trust de presă, fiindcă iată că nu se informează numai din sursele oficiale, cum se dorește, ci are dreptul la opinie. Sancțiunile sunt între 2000-30000 lei, adică 6.000 de euro, pe care pot să le aplice direct în online. E ilegal și abuziv că CNA intervine pe o platformă privată ca YouTube, care nu e în România”.

Liviu Mihaiu propune un protest în față la CNA

Jurnalistul Liviu Mihaiu a îndemnat să se organizeze un protest în fața CNA, dar și alte acțiuni. „Trebuie mers la CNA și făcut un eveniment din acest mers la CNA, un eveniment de protest cu toți realizatorii de pe podcastul EVZ. Cu banderola albă la mână, duceți o discuție pe care o transformați într-un protest. După părerea mea, Clubul Român de Presă trebuie reînființat. Hai să ne unim, mai ales că vin vremuri în care, vorba lui Cristache, bucată cu bucată vom fi luați la cenzurat. Așadar unirea oamenilor de presă face puterea de râs”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre