Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au clonat un cal pentru a-i salva specia

Cercetătorii au clonat un cal pentru a-i salva specia
Cercetătorii se joacă de-a Dumnezeu în numele științei. Recent a fost anunțată o  mare realizare: a fost clonat un mânz . Nu e unul oarecare.

Mânzul s-a născut într-un spital veterinar din Texas și e perfect sănătos relatează CNN. Acesta ar putea reînvia caii Przewalski, o rasă pe cale de dispariție.

Clona unui ultim exemplar de cal Przewalski este în sine o raritate. Mânzul a fost botezat Kurt, în cinstea lui Kurt Benirschke, om de știință care a jucat un rol esențial în fondarea programului de cercetare a conservării speciilor de la zoo-ul din San Diego.

Ultimul cal sălbatic

Calul Przewalski este considerat ultimul cal sălbatic din lume. Provine din Europa și Asia, dar expansiunea oamenilor și schimbările climatice au redus drastic numărul cailor din această rasă. În prezent niciun astfel de cal nu se mai găsește în mediul lor natural. În ultimele patru decenii, câteva exemplare din această rasă au supraviețuit doar în grădini zoologice.


Exclusiv. Andreea Esca dă din casă. E incredibil ce a ajuns să facă mama ei

TikTok în pericol, cei de la YouTube i-au pus gând rău


„Această clonare extinde posibilitatea salvării speciilor sălbatice pe cale de dispariție, a spus Ryan Phelan, director al Revive & Restore, o organizație de conservare a faunei sălbatice. Tehnologiile avansate de reproducere, inclusiv clonarea, pot salva speciile, permițându-ne să restabilim diversitatea genetică ce altfel s-ar fi pierdut în timp”.

ADN-ul folosit pentru clonare a fost recoltat și conservat încă din anul 1980, în San Diego. Armăsarul clonat s-a născut în 1975 în Marea Britanie și a fost transferat în SUA în anul 1978. El a trăit până în 1998, potrivit reprezentanților grădinii zoologice din acest oraș.

Când va crește, Kurt va fi mutat în Parcul Safari al grădinii zoologice, pentru reproducere. „Se așteaptă ca acest mânz să fie unul dintre cele mai importante exemplare din rasa sa, din punct de vedere genetic”, a spus Bob Wiese, reprezentantul Grădinii Zoologice din San Diego.

Sursa foto: CNN

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre