Chinezii impun lockdown-ul de 4 zile pe puncte cardinale. Și, totuși, au doborât un record absolut de cazuri de Covid

Chinezii impun lockdown-ul de 4 zile pe puncte cardinale. Și, totuși, au doborât un record absolut de cazuri de Covid
În contextul în care, la declanșarea pandemiei, în China se raportau maxim 100 de cazuri zilnic, azi în Shanghai s-au raportat aproape 4.500 de cazuri. Autoritățile au luat măsuri drastice.

Metropola cu 25 de milioane de locuitori, Shanghai, a raportat marţi o nouă creştere a numărului de cazuri de Covid, în pofida lockdown-ului parţial impus în capitala economică a Chinei, informează AFP.

Orașul a devenit în ultimele zile epicentrul chinez al unui nou val de contaminări, cu varianta Omicron. Ministerul Sănătăţii chinez a raportat marţi 4.477 de noi cazuri pozitive la Shanghai, faţă de 3.500 în ziua precedentă. La nivelul întregii ţări, bilanţul se apropie de 7.000 de cazuri. După ce în primăvara anului 2020 autoritățile chineze raportau sub 100 de contaminări zilnic, acum s-au impus măsuri drastice.

Metropola Shanghai închisă pe jumătate, câte 4 zile

Începând de luni, jumătatea estică a Shanghai-ului a fost plasată în lockdown timp de patru zile. Partea din Shanghai aflată în lockdown de luni este Pudong, unde se află principalul aeroport internaţional al oraşului şi un cartier de afaceri cu zgârie-nori uriaşi. De la 1 aprilie va veni rândul părţii vestice a oraşului să intre în lockdown. Rocada se va face tot la patru zile, până când numărul de cazuri de Covid va scădea.

Autorităţile justifică acest lockdown în două faze prin impactul economic pe care l-ar avea plasarea întregului oraş în izolare. Speriați de măsura impusă de autorități, chinezii au luat cu asalt magazinele duminică seara, în jumătatea vestică a oraşului, care mai sunt deschise până joi. Multe magazine păreau să fi fost devalizate, rămânând pur și simplu cu  rafturile goale. „Preţul bunurilor este în creştere şi oamenii intră în panică”, a declarat, pentru AFP, un pensionar.

În contextul pandemiei, mai multe spaţii expoziţionale din metropolă au fost transformate în centre de carantină improvizate. Pe de altă parte, Shanghai nu e singura zonă din  Chijna carantinată. Milioane de oameni sunt, de asemenea, plasaţi în lockdown în nord-estul Chinei. Provincia Jilin, de la graniţa cu Coreea de Nord, este una dintre zonele cele mai afectate. Potrivit presei locale, 19 spitale temporare au fost construite în zonă în ultimele săptămâni.

Sursa foto: Instagram