Focaccia, o pâine simplă, aromată, cu un gust irezistibil. Rețeta măicuțelor de la mănăstirea Valea Bistrei

Maica Hrisantia de la mănăstirea Valea Bistrei, a împărtășit o reţetă accesibilă, dar spectaculoasă prin gustul său bogat: focaccia. Iată rețetă unei pâini speciale, aromate, făcute cu ulei, ierburi și multă dragoste și rugăciune.
Pentru a pregăti această focaccia delicioasă, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 350 ml apă călduță, 7 g drojdie uscată, 2 lingurițe cu zahăr, 1 lingură cu sare, 40 ml ulei de măsline.
Pentru topping: ulei de măsline, sare grunjoasă, rozmarin, roșii cherry, bucățele de cașcaval sau mozzarella.
Se amestecă drojdia cu apă și deasupra se pune puțină făină. Se va lăsa în jur de zece minute ca drojdia „să se activeze”. Se cerne făina pentru ca produsul final să fie mult mai pufos, iar peste aceasta se adaugă sare, se amestecă ușor pentru a se încorpora, apoi se pune drojdia activată.
„Ne dăm seama că drojdia s-a activat când aceasta crește în volum, o puteți lăsa 10-15 minute”, a explicat maica Hrisantia. Ulterior, se pun 600 ml apă, iar dacă e nevoie se mai suplimentează, apoi ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui și se amestecă foarte bine până se obține o cocă cu o consistență moale.
Se acoperă cu un prosop și o folie de plastic și se lasă în jur de jumătate de oră. „Se folosește o metodă care se numește a întinde și a împacheta.
Se umezește mâna într-un bol, apucăm aluatul și îl întindem cât putem de mult, apoi îl împachetăm. Se face acest procedeu de mai multe ori pentru a căpăta o suplețe și produsul final va fi o pâinică foarte pufoasă”, a explicat măicuța.
După ce această procedură e făcută, aluatul se mai lasă la crescut încă o jumătate de oră. După aceste 30 de minute, se repetă procedura și din nou se lasă pâinica să crească o jumătate de oră.
Se tapetează o tavă cu ulei de măsline, se unge foarte bine chiar și pe pereți, pentru ca aluatul să nu se prindă. Se întinde bine aluatul cu mâinile și se acoperă cu un prosop sau folie, lăsându-l din nou să crească timp de 30 de minute.
„În general, rețeta de focaccia se face cu roșii și rozmarin și deasupra se presară sare grunjoasă. După discuții aprinse, am decis ca jumătate să o pregătim cu roșii și rozmarin iar cealaltă jumătate cu mozzarella și cașcaval afumat. Pentru că mâncarea trebuie întotdeauna să aducă bucurie”, a mai spus măicuța.
Se pune puțin ulei de măsline, se fac gropițe specifie în pâine, unde vor fi introdusele roșile cherry. Deasupra se presară rozmarin, iar în cealaltă parte se vor așeza bucățelele de mozzarella și cașcaval afumat.
La final, se presară sare grunjoasă peste tot aluatul, se mai pune puțin ulei se măsline și se introduce în cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru cel puțin 30 de minute.
„Foccacia se poate coace în orice fel de cuptor la foc mediu, temperat, fiecare gospodină își cunoaște cuptorul”, a mai spus maica de la mănăstirea Bistrei. Rezultatul final este o pâine moale, care va umple casa de o mireasmă deosebită.
Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!
Jurnalistă cu peste 20 de ani de experiență, a debutat ca redactor la cotidianul Tineretul Liber, apoi a contribuit la dezvoltarea altor proiecte. A scris pentru „Evenimentul Zilei”, „Curentul”, „Monitorul de București”, revistele „Felicia” și „Taifasuri”. Din anul 2021 este activă pe site-ul Rețete și Vedete. La toate publicațiile enumerate a publicat articole pe actualitate, lifestyle, monden, medicină naturistă, sănătate, reportaje, religie, horoscop, editoriale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook