Chinul surorilor Oșoianu pe care nu l-a știut nimeni până acum. Aduc bucurie pe scenă, dar sufletul le este frânt

Chinul surorilor Oșoianu pe care nu l-a știut nimeni până acum. Aduc bucurie pe scenă, dar sufletul le este frânt
Cinci surori născute în satul Horești, raionul Fălești din Republica Moldova, s-au remarcat prin vocea lor fantastică.

De peste 20 de ani, surorile Osoianu promovează folclorul românesc în toată lumea, fără ca cineva să știe ce ascund în suflet.

Invitate în podcastul lui Mihai Morar, cele cinci cântărețe de muzică populară au vorbit despre copilăria minunată petrecută acasă, unde nu le-a lipsit nimic și au făcut tot ce și-au dorit. Dar și despre evenimentul care le-a marcat viața: moartea mamei. De parcă n-ar fi fost de ajuns această nenorocire, au fost obligate să-l îngrijească pe fratele cel mare, imobilizat la pat și ulterior să-l conducă și pe el pe ultimul drum.

„A adormit privind poza de pe perete. Și s-a dus liniștită”

„Mi-aduc aminte momentul ăsta. Ea a privit mult fotografia aceea. Noi eram toate în alb, în broboadele astea albe. Și ochii ei au țintit înspre fotografia aia. A murit cu ochii la poza noastră”, a povestit una dintre surori. „Eu plângeam. Nu numai eu, și fetele… și mi-au zis „du-te amu’ de aici că mama nu poate să plece”.

Am ieșit din încăpere. A adormit privind poza de pe perete. Și s-a dus liniștită. Fratele era în camera alăturată, de unde ea îl vedea tot timpul în oglindă”, au povestit cântărețele de muzică populară.

„Nu imi pare rău că plec eu, dar imi pare rău ce vă las vouă”

Fratele Alexandru a studiat Facultatea de Drept, dar boala pe care a avut-o l-a împiediat să profeseze. Dar cele cinci surori l-au îngrijit cum au putut mai bine.

“Copilăria lui Alexandru a fost fericită, frumoasă. A cântat împreună cu noi la toate festivalurile care se organizau la noi în școală, în raion, dar după o perioadă a fost mai greu să meargă. A terminat Dreptul, dar nu a rezistat până la sfârșit. Boala se agravase, de mai bine de 20 de ani stă la pat. (…) Ne-a spus înainte să moară: Nu imi pare rău că plec eu, dar imi pare rău ce vă las vouă”, au mai povestit artistele.

“În ultimul timp are probleme cu vederea, aude mai greu, dar când ne apropiem de el, ne simte”

Le-a mai rămas un frate, căruia i-au cumpărat o casă la curte și îl vizitează tot timpul. Îl țin la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar și peste granițe dar, din nefericire și acesta are probleme mari cu vederea. „Se simte foarte bine alături de noi, in ultimul timp are probleme cu vederea, aude mai greu, dar când ne apropiem de el, ne simte.

Mereu asteaptă cu nerăbdare să îi povestim tot. Cum a fost, cum a cântat. Și vrea să îi spunem ce mai e prin Ucraina. Să știe știrile de peste tot”, au mărturisit cele cinci surori.

Recomandarile noastre