Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine este medicul român decorat de președintele Franței. A început ca brancardier

Cine este medicul român decorat de președintele Franței. A început ca brancardier
Vestea că un medic român a fost decorat de Emmanuel Macron, președintele Franței, a venit încă din ianuarie. Însă, ceremonia de acordare a fost abia marți, 19 octombrie. Cine este acest om atât de apreciat.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, a postat anunțul că medicul român a primit Ordinul Național al Meritului. Distincția îi fusese conferită de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei, în luna ianuarie. La Revoluție, era student în anul I. Anii tulburi din ʹ90, l-a făcut să ia o decizie radicală. A plecat din țară, în Franța, unde acum a fost decorat.

Ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu a postat anunțul că medicul român a primit Ordinul Național al Meritului

Cine este medicul român decorat de președintele Franței

Medicul Radu Lupescu (50 de ani) și-a construit o carieră solidă în Franța. Marți, 19 octombrie, a primit în mod oficial Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.

Ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, a amintit parcursul medicului roman. A început ca brancardier în timpul Revoluției, a ajuns medic la Strasbourg și sef de sectie ATI. Decorația a fost primită pentru că a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei.

Revoluția l-a prins pe Radu Lupescu în anul I de facultate, la Carol Davila. În timpul evenimentelor din decembrie a fost translator pentru reprezentanți ai Médecins du Monde. Este o organizație medicală umanitară care-și trimitea voluntarii în zone unde izbucneau conflicte violente.

Vorbea fluent franceza după ce, în copilărie, locuise și învățase la o școală franceză din Algeria. Tatăl său, profesor universitar la Agronomie, a predat pentru câțiva ani în această țară.

Medicul Radu Lupescu (50 de ani) și-a construit o carieră solidă în Franța. Marți, 19 octombrie, a primit în mod oficial Ordinul Național al Meritului

De ce a plecat din țară tânărul student

Ca foarte mulți alți tineri, Radu Lupescu a fost în stradă în 1990. Și el a participat la manifestațiile acelui început de an. Și-a dat imediat seama că nu există șanse pentru o schimbare rapidă, mai ales după ”Golaniada” înăbușită brutal în iunie 1990.

În plus, din spitalele din România lipsea cam totul. Voia să se pregătească bine, dar nu se putea cu lipsurile din spitale.A luat decizia să plece din țară.

În vara lui 1990 a participat la un stagiu în Franța, la Limoges, în cadrul unei clinici universitare. Era singurul student care rămânea în spital după-amiezele. Medicii francezi i-au împărtășit din experiența lor și i-au permis să asiste la intervențiile chirurgicale, explicându-i ce fac și cum fac.

Radu Lupescu s-a întors acasă, a terminat anul II de Medicină și apoi a făcut demersuri să se înscrie la o universitate de același profil din Franța. Studiile lui nu puteau fi echivalate, astfel că a luat-o de la zero, la Strasbourg. 1991-1992 a fost primul an universitar în Franța. A plecat cu sora lui, ajunsă între timp medic psihiatru într-un spital public din Strasbourg.

În vara lui 1991, unul dintre medicii de la Médecins du Monde pe care i-a întâlnit în decembrie 89, le-a pus la dispoziție un apartament, în Strasbourg. Radu Lupescu trebuia să se întrețină. A lucrat ca muncitor într-o fabrică de făcut cutii din carton. În același timp, a deschis cartea de telefoane și a notat toate numerele de telefon de la clinicile și casele de bătrâni din oraș. A sunat la fiecare și a întrebat ce job i se poate oferi cu o experiență de doi ani la o facultate de medicină în România. Directorul unui centru pentru vârstinici l-a chemat la un interviu și i-a propus un post în schimbul de noapte.

Radu Lupescu este chirurg

În ultimul an de studenție, Radu Lupescu a fost angajat de un chirurg într-o clinică, ca să-l asiste la operații. Era „mâna a doua”. Nu câștiga grozav, dar îl ajuta să-și pregătească rezidențiatul și să nu mai piardă nopțile cu slujba de la casa de bătrâni. În 1997, a terminat facultatea, a dat rezidențiatul și a intrat pe ATI la Strasbourg.

Apoi, a intrat ca asistent universitar la Spitalul Universitar din Strasbourg, iar în prezent este medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna, oraș aflat aproape de granița cu Germania. Sursa: stiridiaspora.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre