Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciudățenia care apare pe cer are o explicație. Sunt doua puncte care radiază lumină

Ciudățenia care apare pe cer are o explicație. Sunt doua puncte care radiază lumină
Lunile care urmează astronomii ne recomandă să privim cu atenție cerul și să nu ne speriem de ceea ce putem vedea. Va urma un adevărat spectacol pe cer.

Cei care se uită noaptea pe cer se pot speria, cel puţin în următoarele două luni, atrage atenţia un specialist de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti. Adrian Şonka cercetează cerul înstelat de mai bine de 20 de ani, iar acum are vești importante. Două stele noi vor fi vizibile pentru pământeni. Iar una din ele apare într-o culoare inedită – roșu sau portocaliu, după cum va fi atmosfera.

Ciudățenia care apare pe cer are, astfel, o explicație științifică. E vorba de două puncte care radiază lumină, mai exact două planete foarte strălucitoare care se apropie de Pământ, iar în decembrie se vor vedea pe cer ca o stea roşie, spune Adrian Şonka. „În fiecare seară pe cer se văd două planete. Una foarte strălucitoare, Jupiter, se vede spre sud pe la ora 22:00. Înspre răsărit la aceeași oră se vede Marte, la fel de strălucitor”, a explicat astronomul.

Ciudățenia care apare pe cer în decembrie e o stea roșie

Astronomul a mai explicat faptul că planeta Marte se tot apropie de Pământ în această perioadă, iar în luna decembrie, când se va afla la distanța cea mai mică de planeta noastră, se va vedea foarte bine, sub forma unei stele roșii sau portocalii.

„Se vor speria toți oamenii, dar pot veni la noi la Observatorul Astronomic și le-o arătăm prin telescop. Apropierea planetei Marte este un fenomen interesant pentru că se vede rar. Marte se apropie de Pământ cam la doi ani și şase luni și dacă ratezi acum, în decembrie, mai aștepţi doi ani și şase luni.

Se vede foarte frumos prin telescopul de la Observatorul Astronomic. Dacă vii la Observator și te uiți prin telescop, o să vezi o altă lume, o altă planetă, nu doar planeta pe care stăm aici, de care ne-am plictisit, în principiu.  O să vezi la alt glob ceresc, altă planetă. Fiecare planetă are lucrurile ei interesante”, a explicat Adrian Șonka, astronom și muzeograf.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre