Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciudățenii despre cartofi. La aceste lucruri nu v-ați fi gândit niciodată

Ciudățenii despre cartofi. La aceste lucruri nu v-ați fi gândit niciodată
Se spune că sunt cea mai folosită legumă din lume și sunt cei mai iubiți. Au existat însă cartofii dintotdeauna în România?

Nimeni nu poate rezista în fața unei porții savuroase de cartofi prăjiți. Dar oare cine le știe cu adevărat trecutul?

Ciudățenii despre cartofi. La aceste lucruri nu v-ați fi gândit niciodată

Folosiți din cele mai vechi timpuri, cartofii ascund multe secrete. Cum ar fi acela că au fost acceptați în bucătăria românească în urmă cu vreo 500 de ani. Specialiștii demontează mitul că aceștia vă îngrașă, pentru că sunt una dintre legumele cu cele mai multe substanțe nutritive, dar și vitamina B6, fibre și multe minerale.

Și dacă, potrivit studiilor, oamenii consumă în jur de 33 kilograme de cartofi pe an, australienii fac excepție de la regulă. Aceștia sunt atât de îndrăgostiți de cartofi încât fiecare mănâncă 60 de kilograme anual.

A fost prima legumă crescută în spațiu

În anul 1995, când au plecat pe nava Columbia, cosmonauții s-au gândit să crească cartofi în spațiu. Și au reușit. Primii care au cultivat acest minunat dar al naturii au fost incașii, prin jurul anului 200 î.Hr. Iar cei care au introdus cartofii în Europa, la sfârșitul secolului al XVI-lea au fost spaniolii. Dar la început, banalul cartof nu a fost acceptat de irlandezi și englezi, pentru că nu era menționat în Biblie.

Cel mai mare cartof din lume a avut o greutate de 11 kilograme

Fermierii se întrec în a cultiva cartofi care de care mai senzaționali. Pe primul loc s-a aflat în anul 2008 o legumă care a cântărit 11 kilograme și 200 de grame. Proprietarul uriașului este Khalil Semkhat, care după această reușit, se spune că a devenit și mai interesat de legumicultură.

Acum recolta lui este deosebit de populară în rândul cumpărătorilor. Al doilea cel mai mare cartof din lume a fost crescut de englezul Peter Glazebrook. Leguma sa a avut o greutate de 8 kg și 730 g și a fost expusă la Salonul Național de Grădinari din 2010. În ceea ce privește cartofii prăjiți, aceștia au fost descoperiți de bucătarul șef al regelui Ludovic Filip al Franței dintr-o greșeală. Totul s-a întâmplat când acesta a încercat să reîncălzească mâncarea deja pregătită pentru regele care întârziase la masă.

Sursă foto: kudika

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre