Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciudatul caz al lui Rudolph Fentz, bărbatul care a apărut din trecut și a fost imediat lovit mortal de o mașină

Ciudatul caz al lui Rudolph Fentz, bărbatul care a apărut din trecut și a fost imediat lovit mortal de o mașină
În 1950, în Times Square, New York, a apărut un bărbat cu barbă din epoca victoriană. Martorii de la fața locului au spus că individul părea uimit și, după un minut, el a fost lovit de o mașină și ucis.

Ciudatul caz al lui Rudolph Fentz a uluit lumea. Bărbatul care a apărut din trecut și a fost imediat lovit mortal de o mașină. Oficialii de la morgă au găsit mai multe obiecte ciudate în buzunarele acestuia.

Obiectele din trecut, aflate în buzunarele bărbatului

Ciudatul caz al lui Rudolph Fentz a fost, evident, în atenția presei. Acesta deținea un jeton de cupru de la o bere în valoare de 5 cenți. Respectiva băutură nu era recunoscută de nimeni, nici măcar de locuitorii mai în vârstă din zonă. 

Printre alte obiecte, avea în buzunar o factură aferentă serviciilor de îngrijire ale unui cal și spălarea unei trăsuri, de pe bulevardul Lexington. Documentul nu figura în nici un sistem de contabilitate. 

De asemenea, mai avea la el aproximativ 70 de dolari în bancnote vechi, cărți de vizită cu numele Rudolph Fentz și o scrisoare trimisă pe Fifth Avenue, în iunie 1876 din Philadelphia. Niciunul dintre aceste obiecte nu prezenta semne de deteriorare.

Bărbatul era dispărut din 1876

Căpitanul Hubert V. Rihm de la Departamentul Persoanelor Dispărute din NYPD (Departamentul de Poliție din New York) a încercat să folosească informațiile din obiectele găsite, pentru a identifica bărbatul. El a descoperit că adresa de pe Fifth Avenue aparținea unei afaceri. Actualul proprietar nu îl cunoștea pe Rudolph Fentz.

Numele lui Fentz nu era listat în agenda de adrese, amprentele sale nu erau înregistrate nicăieri și nimeni nu-l raportase dispărut. Rihm a continuat ancheta și în cele din urmă a găsit un Rudolph Fentz Jr. într-o carte telefonică din 1939. 

Rihm a vorbit cu locuitorii clădirii de apartamente de la adresa menționată care și-au amintit de Fentz și l-au descris ca pe un bărbat de aproximativ 60 de ani, care lucrase în apropiere. După pensionare, în anul 1940, el s-a mutat într-o locație necunoscută.

Contactând banca, lui Rihm i s-a spus că Fentz a murit cu cinci ani în urmă. Văduva lui era încă în viață, dar locuia în Florida. Rihm a contactat-o ​​și a aflat că tatăl soțului ei a dispărut în 1876, la vârsta de 29 de ani. Părăsise casa pentru o plimbare de seară și nu s-a mai întors niciodată.

Oamenii și evenimentele poveștii erau, de fapt, fictive

Povestea a fost publicată de mai multe ori în anii ’70 și ’80, de fapt, până în 2000, după ce revista spaniolă Más Allá a publicat un raport al evenimentelor. Cercetătorul Chris Aubeck a investigat descrierea din articol pentru a-i verifica veridicitatea. Cercetările sale au condus la concluzia că oamenii și evenimentele poveștii erau, de fapt, fictive. 

Pastorul George Murphy a susținut în 2002 că sursa originală a poveștii provine fie din antologia de ficțiune științifică Robert Heinlein din 1952, intitulată „Mâine, stelele”, fie din revista Collier’s din 15 septembrie 1951. 

Adevăratul autor a fost renumitul scriitor de știință-ficțiune Jack Finney (1911 –1995), iar episodul Fentz a făcut parte din nuvela „Sunt speriat”, care a fost publicată în cartea lui Collier. 

Toate aceste lucruri dau de înțeles că personajul fictiv și sursa poveștii au fost identificate în cele din urmă, sau cel puțin așa s-a gândit toată lumea. Nu s-au găsit copii ale poveștii, iar Finney a murit înainte să poată fi audiat.

Adevăr sau ficțiune?

În 2007, un cercetător care lucra pentru Arhiva de Știri din Berlin de atunci, a găsit o poveste de ziar în arhive din aprilie 1951. Aceasta a raportat povestea aproape așa cum este relatată și astăzi. Această arhivă de ziare a fost tipărită cu aproximativ cinci luni înainte ca nuvela să apară. 

Ce este și mai ciudat, un număr de cercetători au susținut că au găsit dovezi ale adevăratului Rudolph Fentz și dovezi ale dispariției sale la 29 de ani, în 1876.

Fuego, mesaj sincer: „Emisiunea mea de divertisment vine ca o alternativă la tot ce se regăsește pe micul ecran”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre