Comemorarea unui mare artist, la Galeria Romană

Comemorarea unui mare artist, la Galeria Romană
În urmă cu nici o lună anunțam că este doliu în lumea culturală a Bucureștiului. Un artist de mare valoare părăsise scena vieții.

Pe 1 septembrie 2021 pictorul Matei Lăzărescu (n. 26.06.1948), membru al Grupului Prolog, a plecat la Domnul.  În memoria sa, Galeria Romană organizează o expoziție comemorativă în care vor fi expuse atât lucrări ale artistului, cât și ale colegilor și prietenilor: Paul Gherasim, Constantin Flondor, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Dan Mohanu, Viorel Grimalschi, Ștefania Grimalschi, Ruxandra Grigorescu, Maria Grigorescu, Andrei Rosetti, Constantin Ținteanu, Marius Pandele și Cristian Dițoiu.

Vernisajul va avea loc mâine, miercuri, 22 septembrie 2021, ora 19:00.

Finisajul va avea loc sâmbătă, 09 octombrie 2021, ora 15:00.

Expoziția este deschisă în perioada 22 septembrie – 10 octombrie 2021, la Galeria Romană din Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București (Piața Romană).

Cine era artistul Matei Lăzărescu

Matei Lăzărescu nu era doar un pictor cu talent, ci un restaurator de excepție. Sunt rari oamenii care excelează în această muncă încărcată de migală. Matei Lăzărescu era unul dintre ei.

Matei Lăzărescu s-a născut în 1948 în București, într-o familie de intelectuali români persecutată, ca nenumărate altele, de sistemul comunist. Primele desene le realizează la vârsta de șase ani, îndrumat de tatăl său, medic, desenator talentat și poet. El este cel care îi transmite adânca admirație a culturii clasice, iubirea pentru lumea satului și pentru țăranul român. Dar și pasiunea fotografiei.
În Institutul de Arte din București, studiul după natură a fost elementul esențial, la care s-au adăugat, în mod fericit, profesori ca Gheorghe Ghițescu precum și prezența și prietenia colegilor – publica, în urmă cu ceva vreme, evz.ro.

Într-un interviu pentru aceeași publicație, Matei Lăzărescu spunea:

„În ultimii ani, mă atrag lumina pătrunzând în spații întunecate, oglindirile pe pardoseala de piatră, în opoziție dar și în sperată continuare cu iarba și strălucirea de afară, cu animalele minuscule în grabă și strădanie perpetuă, care m-au readus la film, la video”, spunea Matei Lăzărescu.

Când puteți vizita expoziția comemorativă

Program galerie:

Luni-vineri: 10:00-18:00

Sâmbătă: 10:00-15:00

Parteneri Galeria Romană: Evenimentul Zilei, Catena pentru Artă, Senso Tv, TVR 1, Jurnalul Bucureștiului , Intell News, Ultima Oră, Modernism, Agenția de Carte, Propagarta.