Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în lumea culturală a Bucureștiului. Un artist de mare valoare a părăsit scena vieții

Doliu în lumea culturală a Bucureștiului. Un artist de mare valoare a părăsit scena vieții
Vestea morții unui om cu un talent deosebit pentru ceea ce făcea cu pasiune i-a îndurerat profund pe cei care l-au cunoscut.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Galeria Romană. A murit Matei Lăzărescu, unul din mari artiști ai României.

„Galeria Romană anunță cu profundă tristețe încetarea din viață, ieri, 1 septembrie 2021, a pictorului Matei Lăzărescu, membru al Grupului Prolog și prieten al Galeriei Romană. Dumnezeu să îl odihnească!

Matei Lăzărescu nu era doar un pictor cu talent, ci un restaurator de excepție. Sunt rari oamenii care excelează în această muncă încărcată de migală. Matei Lăzărescu era unul dintre ei.

„Ce veste TRISTA , TRISTA, TRISTA… a plecat la cer un OM minunat, un intelectual rasat, un restaurator excepțional, un pictor pe care îl admiram. Un om de o mare, infinită delicatețe, personaj hărăzit cu numeroase calități. Fie-i odihna ușoară și amintirea veșnică, luminoasă !”, a fost una dintre reacțiile la mesajul postat de Galeria Romană.

Matei Lăzărescu s-a născut în 1948 în București, într-o familie de intelectuali români persecutată, ca nenumărate altele, de sistemul comunist. Primele desene le realizează la vârsta de șase ani, îndrumat de tatăl său, medic, desenator talentat și poet. El este cel care îi transmite adânca admirație a culturii clasice, iubirea pentru lumea satului și pentru țăranul român. Dar și pasiunea fotografiei.
În Institutul de Arte din București, studiul după natură a fost elementul esențial, la care s-au adăugat, în mod fericit, profesori ca Gheorghe Ghițescu precum și prezența și prietenia colegilor, publica, în urmă cu ceva vreme, evz.ro.

„ Mă atrage lumina pătrunzând în spații întunecate”

Site-ul Rețete și Vedete a prezentat de mai multe ori expozițiile valoroase ale Grupului Prolog de la Galeria Romană, devenită un centru al artei bucureștene. Nu am norocul unui dialog cu pictorul Matei Lăzărescu, însă reproducem un fragment interesant din articolul publicat de evz.ro. Celebrul pictor a vorbit atunci despre munca și pasiunile sale.

„Restaurarea a fost trăită ca o chemare pentru frumusețea, bogăția și adâncimea lăsate de generațiile care ne-au precedat, și ca un privilegiu, acela de a fi primit în locurile sfinte, ale celor mai prețioase moșteniri.

În pictură și în fotografie, lumina și umbra, lumea măruntă dezvăluită de microscop, pârâul cu strălucirile lui în mișcare, până la norii transformându-se pe cer, m-au atras mereu, aș spune spontan și irezistibil. M-au preocupat în fotografie și felul în care privim și gândim, cum călătorim între ele, cu ele…

În ultimii ani, mă atrag lumina pătrunzând în spații întunecate, oglindirile pe pardoseala de piatră, în opoziție dar și în sperată continuare cu iarba și strălucirea de afară, cu animalele minuscule în grabă și strădanie perpetuă, care m-au readus la film, la video”, spunea Matei Lăzărescu.

Sursa foto: Dreamstime

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre