„Regele” Pelé, legenda vie a fotbalului mondial, a afirmat că este fericit să fie încă „lucid” la cei aproape 80 de ani, conform unei înregistrări video transmise marţi, presei și fanilor, prin intermediul unei rețele de socializare.

„Vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru sănătatea mea şi pentru faptul că am ajuns la această vârstă încă lucid, nu mai inteligent, dar lucid”, a spus pe un ton de glumă fostul mare jucător brazilian. El a mulțumit, totodată, tuturor celor care i-au transmis mesaje de susţinere şi de felicitare în ajunul zilei sale de naştere. Pe 23 octombrie, celebrul Pele va împlini 80 de ani.  El a transformat echipa de fotbal a Braziliei dintr-una a săracilor, în campioană mondială.

Palmares de excepție

Pe numele său complet Edson Arantes do Nascimento, acesta e cunoscut în lume după apelativul Pelé. Este considerat cel mai mare jucător de fotbal din toate timpurile. În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS).

În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului; ei l-au ales pe Pelé. Tot în 1999, Pelé a fost ales Sportivul Secolului și de către Comitetul Olimpic Internațional, iar revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX .

Patru ani mai târziu, sportivul a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA , în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și din tur, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În  vremea cât era activ, Pelé a fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

„Comoara națională”

În Brazilia, țara sa natală, Pelé este considerat a fi un erou național, dar nu numai pentru performanțele sportive ci mai ales pentru implicarea în îmbunătățirea condițiilor de viață ale săracilor.

În 1961, Președintele Braziliei, Jânio Quadros a declarat că Pelé este „o comoară națională”. De-a lungul carierei sale, el a devenit cunoscut ca „Perla Neagră” ( Pérola Negra ), „Regele Fotbalului” ( O Rei do Futebol ), „Regele Pelé” ( O Rei Pelé ) sau pur și simplu „Regele” ( O Rei ).

Pelé și-a început cariera la vârsta de numai 15 ani jucând pentru Santos. Un an mai târziu, datorită prestației, a fost inclus în naționala de fotbal a Braziliei. Are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970 , fiind singurul jucător care a reușit această performanță. În plus, este cel mai bun golgheter al naționalei având 77 de goluri în 92 de jocuri. De asemenea, el este cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores 1962 și 1963.

Cum s-a ales cu porecla Pelé

Porecla Pelé i-au dat-o colegii de clasă, în copilărie. Era genul de puști care nu se supăra niciodată, zâmbea și atunci când era deranjat de ceva. La un moment dat, colegii de școală au început să râdă de faptul că avea probleme de pronunție a anumitor cuvinte. El nu reușea niciodată să pronunțe corect numele portarului de la echipa sa de fotbal preferată și în loc de „Bile” îi spunea „Pile”.

Datorită acestei greșeli repetate, colegii l-au poreclit Pelé. „Nu era porecla pe care mi-o doream în copilărie. Familia mea îmi spunea Dico, prietenii de pe stradă îmi spuneau Edison. Când colegii de școală au început să mă strige Pele, nu-mi plăcea deloc. Am crezut că e un nume de gunoi. Apoi am aflat că numele acesta este și în Biblie. În ebraică Pele înseamnă miracol. Un teolog a descoperit asta și apoi mi-a spus”, a povestit, într-un interviu, celebrul fotbalist.

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp