Simona Ionescu / Redactor Șef

Concert simfonic în peșteră. Se așteaptă mii de oameni, printre lilieci

Concert simfonic în peșteră. Se așteaptă mii de oameni, printre lilieci
Singurul mare concert într-o peșteră care are loc în Europa are deja o vechie de 38 de ani, și va avea loc sâmbătă în județul Timiș, la Românești. După doi ani de e pauză, din cauza pandemiei, muzica simfonică va răsuna din nou în peștera plină cu lilieci.

În 23 octombrie, de la ora 13.00, Peștera Românești din județul Timiș va găzdui un nou concert simfonic, la care sunt așteptați peste 3000 de oameni. Participarea este gratuită. Pentru a ajunge la peștera cu acustică specială, melomanii trebuie să urce pe munte. Parcurgerea traseului durează aproximativ o oră.

În România, concertul de la Românești acesta e singurul organizat într-o peşteră, iar în lume este unul dintre cele foarte puţine, cu menţiunea că în alte ţări nu se aduce orchestra în cavitatea muntelui, ci se ascultă, de regulă, înregistrări. Puţine ţări se pot lăuda cu o „sală de concerte” veche de 100 de milioane de ani și în care să și încapă câteva mii de oameni.

Se cântă în „Sala liliecilor”, principala încăpere a peșterii, denumită astfel după colonia de lilieci care o locuiește dintotdeauna. În cei aproape 40 de ani de concerte, liliecii au devenit și ei melomani, speologii observând că numărul lor crește de la an la an. Mai trebuie amintit că în această perioadă a anului liliecii sunt în plină perioadă nupțială. ”Notele curg altfel printre pietre şi lilieci”, spun cei care vin, de ani de zile la singurul speo-concert de anvergutră din lume.

Psihiatrul Constantin Lupu a visat primul concert în peșteră

Povestea concertelor din peştera bănăţeană a început în anul 1975, când, în jurul psihiatrului Constantin Lupu s-a format primul club speologic, Speotimiş. Nouă ani mai târziu, în 1984, a XIV-a ediţie a întâlnirii speologilor din România, Speosport republican, a avut loc la Tomeşti, localitate din apropierea celebrei peşteri.

„Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat concertul. Erau muzică şi lumini albastre în peşteră. Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă”, povestea, în trecut, dr. Lupu. Succesul a fost așa de mare încât presa internațională a scris mult despre „Mozart într-o peşteră din Carpaţi”.

Concerte gratuite, după Revoluție

Din 1999, evenimentul a fost asumat și continuat de Fundația Academică și Culturală Timișoara (FACT). Tot de atunci accesul publicului este gratuit.  Pe drumul dintre Lugoj şi Deva, Peştera Româneşti este cea mai cunoscută din Munţii Poiana Ruscă. Peştera are o vechime de 100 de milioane de ani, și e formată în calcar dolomitic (calcar şi magneziu).

Aceasta a fost locuită în perioada paleoliticului, mezoliticului şi neoliticului, spun specialiştii, iar în prezent este populată cu lilieci. Temperatura medie în peşteră este cuprinsă între 6 şi 8 grade C, ajungând, în zilele concertului la maxim 14.

Sursa foto: Evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre