Simona Ionescu / Redactor Șef

Conflict major între jurnalistul Adelin Petrișor și bucătarul Petrișor. S-a folosit un cuvânt nasol

Conflict major între jurnalistul Adelin Petrișor și bucătarul Petrișor. S-a folosit un cuvânt nasol
Șefi la cuțite. Mare scandal pe internet între un cunoscut jurnalist de la TVR, Adelin Petrișor și tot atât de cunoscutul bucătarul Petrișor Tănase, care are acum emisiune la Digi24. Motivul disputei: untul.

Replici acide între Adelin Petrișor și Petrișor Tănase

În urmă cu vreo săptămână, Adelin Petrișor s-a nimerit să urmărească emisiunea culinară de la Digi24, unde celebrul bucătar Petrișor prepară în fața telespectatorilor tot felul de mâncăruri. Un cuvânt folosit de maestrul bucătar nu i-a sunat bine jurnalistului și a dat fuga la DEX ca să afle mai multe explicații.

Apoi a postat următorul text pe pagina lui de Facebook: “Punem puțin unt, pe care-l alifiem”, a grăit azi cu (un)chef de la o televiziune de știri. Se vede treaba că omul nu se ocupă doar de mâncare, ci este și creator de limbă. Sper ca academicienii să rămână pe poziții și să nu schimbe numele Institutului de lingvistică.🤣🤭 #gatescDeciVorbesc

Având în vedere că la noi cuvântul „alifie” a căpătat alte conotații în limbajul colocvial, uzual fiind folosit cuvântul „cremă”, nu e de mirare că au sărit mulți comentatori să scoată untul din Chef Petrișor. Acesta a ripostat și el la comentariul făcut de jurnalist. A urmat următorul schimb de replici:

Petrisor Tanase Alifierea este termen culinar folosit in bucat(ă)riile lumii! Asa ca vedeti -va de stirile voastre si nu va bagati in denumiri culinare internatinale cunoscute doar de bucatari si cofetari!:)

Adelin Petrisor Petrisor Tanase, intre doua stiri, vreau sa spun doar ca normele limbii se gasesc in carti, dictionare DOOM, DEX, nu in bucataria internationala. Succes la gatit!

Petrisor Tanase Adelin Petrisor dictionarul gastronomic te fa (va) face sa intelegi mai usor terminologiile culinare folosite in toate cartile de bucate romanesti si internationale!

În conflictul lingvistic au intervenit prietenii virtuali. Părerile au fost împărțite și, cu siguranță, fiecare a rămas în minte cu propria opinie.

O doamnă i-a spus lui Petrișor Tănase că i-a cumpărat chiar cartea de bucate, dar că de acum înainte nu o să-i mai urmărescă nici măcar emisiunea.

A.P. – Petrisor Tanase eu v-am vazut emisiunea si “alifierea” m-a zgariat grav pe timpan. Serios acum, nu va luati la intrecere cu Dex-ul ca n-aveti sanse de castig”.

M.C.Petrisor Tanase ,eu frec untul!alifierea cred ca se foloseşte in alt context!sau nu!

Petrisor Tanase  Eugenia A. off ce oaree ar insemana a alifia, a aduce untul la forma cremoasa pt a fi tartinabil (explic si tartinabil?) sincer e greu de inteles??

Au intervenit și persoane cu un alt mesaj, care au arătat faptul că în spațiul public sunt folosite de către jurnaliști, politicieni, miniștri, în mod obișnuit, cuvinte inexistente.

G.G.Adelin Petrisor ce mai contează un verb „culinar” după ce în ultima perioadă tot auzim că persoanele care nu se „carantinează” se pozitivează” ?

Ș.L.RUn ministru propunea termometrizarea noastra.

Au fost și comentatori care au spus celorlalți că termenul de „alifierea untului” este des folosit de bucătari, așa cum susține Petrișor Tănase.

I.B. – Eu am mai întâlnit termenul pe bloguri culinare,diverse site-uri,etc. Ca alt exemplu, se folosește des și expresia „unt clarifiat”(unii spun clarificat), mult mai cunoscută, cu toate că in dex se gaseșe doar „clarificat”, din câte știu.

B.D. – Citind comentariile mă gândesc cum erau scrise rețetele în urmă cu 50-60 de ani. Din cauza ritmului alert în care trăim și în care ne exprimăm, am preluat o serie de cuvinte. Înainte în loc de alifiere se spunea pur și simplu : se freacă untul bine până devine cremă.

Ce spun bucătari cunoscuți în online

Petrișor Tănase are dreptatea lui. În mediul gastronomic expresia „afilierea untului” este uzuală. Nu doar că este folosită în vorbirea curentă a bucătarilor profesioniști, ci ea se găsește în multiple rețete scrise. Redăm câteva exemple

Rețetele lui Radu Popovici, blog de Gastronomie

„Mod de preparare
Dacă preparaţi untul compozit de mână, trebuie să porniţi de la unt moale, adus la temperatura camerei şi alifiat, adică amestecat bine cu o lingură de lemn până ce capătă aspectul unei paste omogene.”

Petitchef

”Intre timp se alifiaza untul si se combina cu sare, piper, usturoi ras, frunze de cimbru si rozmarin”.

Bucatarasul.ro

„Pana se insiropeaza blatul, se face crema: se alifiaza bine untul moale, se adauga zahar pudra”.

Arena bucătarilor de la ProTv

„Se alifiaza untul si se adauga treptat fondantul”.

Concluzia „frecării untului”

Până să aflăm opinia unui academician cu privire la dreptul de folosire de către bucătari a termenului „alifiere” în cazul untului, redau opinia lui Daniel Racovitan, postată tot pe pagina lui Adelin Petrișor. Este concluzia cea mai apropiată de ceea ce se învață la facultatea de Litere:

”Limba este vie si e întotdeauna înaintea oricărui dicționar; dicționarele nu fac decat sa constate realitatea limbii; cu atât mai mult cu cat inteleg ca e un termen uzual in limbajul gastronomiei”, scrie Daniel Racovițean. În sprijinul acestei afirmații vin acțiunile de adăugări la DEX de-a lungul anilor, așa cum oricine poate constata la o simplă căutare pe google.

Întrebare pentru 13 milioane de prieteni virtuali. Greu de ghicit ce le-a cerut vedeta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre