Coronavirusul afectează grav creierul pacienților. Medici în alertă

Coronavirusul afectează grav creierul pacienților. Medici în alertă
Coronavirusul SARS Cov-2 nu generează doar probleme respiratorii - pneumonii severe care duc mulți dintre pacienți la terapie intensivă. O chestiune nouă a fost adusă în prim plan de medici. Până acum nu s-a vorbit de ea.

De la vasele de sânge la intestine, de la rinichi la ficat, trecând prin stomac și creierCOVID-19 poate afecta aproape toate organele prezente în corpul uman. Cu alte cuvinte, această boală, încă în mare parte necunoscută, este adesea definită drept multi-organ, tocmai datorită capacității sale de a nu se opri doar la plămâni.

Coronavirusul poate provoca uneori leziuni neurologice, a explicat profesorul Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri”, în revista „La Lettura”. Pacienții internați la terapie intensivă au aproape întotdeauna dificultăți respiratorii, dar nu lipsesc cei care manifestă alte simptome, printre care convulsii, dificultăți de mișcare a membrelor și confuzie.

Cei tocmai enumerați, pe lângă pierderea mirosului – fenomen care apare la aproximativ unul din trei pacienți infectați -, durerea de cap și greața sunt indicii care ne conduc direct la creier. Pe scurt, COVID-19 poate deteriora această zonă. În ce mod? Unii cercetători au identificat mucoasa olfactivă ca fiind nimic altceva decât poarta de intrare a virusului în creier.

Dar cum ajunge virusul la creier din plămâni? Inițial – considerau medicii – părea că agentul patogen reușea să ajungă la alte organe transportat de celulele prezente în sistemul nostru imunitar. Totuși, odată cu trecerea lunilor, a apărut o altă presupunere.

Cum pătrunde coronavirusul în creier

Cercetătorii din Gottingen și Berlin au emis ipoteza că SARS CoV-2 ar putea pătrunde în creier prin interfața cu celulele nervoase întâlnite în mucoasa olfactivă a nasului. Contra-dovada? Mucoasa olfactivă a pacienților analizați în cercetarea menționată anterior avea o încărcătură virală foarte ridicată. În aceeași mucoasă, au fost apoi descoperite particule virale intacte, transmite Capital.ro.

Prin urmare, conform acestei teorii virusul ar folosi mucoasa olfactivă ca poartă de intrare în creier. Agentul patogen, datorită receptorilor, ar exploata conexiunile neuro-anatomice care, din aceeași mucoasă, ajung în creier. Atenție, însă, deoarece coronavirusul nu generează întotdeauna probleme neurologice (chiar dacă posibilitatea nu poate fi deloc exclusă).

Cert este că, pentru a înțelege ceva mai mult despre acest misterios virus, ar putea fi interesant să fie sporite studiile referitoare la mucoasa olfactivă care, după toate probabilitățile, ar putea reprezenta o adevărată poartă de intrare a Sars-CoV-2 în creier.

Bill Gates are numai vești proaste

Pe de altă parte, Bill Gates desființează toate teoriile optimiste și avertizează că nu vom reveni la normalitate mai devreme de 2022. Miliardarul este de părere că omenirea nu va reveni foarte curând la normalitate.

„Până în vara anului 2021, ţările bogate vor avea o acoperire a vaccinării populaţiei mai mare decât în alte ţări. Deci, ţările bogate vor reveni în mare parte la normal”, a declarat Gates vineri pentru Hindustan Times.

Sursa foto: Pixabay