Cozonacul de post, dulcele suprem din Postul Crăciunului. Trucul pe care nu vi l-a spus nimeni

Cozonacul de post, dulcele suprem din Postul Crăciunului. Trucul pe care nu vi l-a spus nimeni
Cozonac de post? Dacă nu ați încercat încă această rețetă, a venit momentul să gustați ceva cu totul inedit. Și nu veți mai dori alt desert în Postul Crăciunului.

Cel mai bun cozonac de post poate fi acum pe masa dumneavoastră. Nu vă trebuie decât această rețetă senzațională și puțin timp liber.

Cozonacul de post, dulcele suprem din Postul Crăciunului. Trucul pe care nu vi l-a spus nimeni

Pentru a pregăti această minunăție, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte de migdale, 50 ml ulei de floarea soarelui, 30 ml ulei de măsline sau de floarea soarelui, 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată, 120 g zahăr pudră, 4 g sare, 1 g turmeric sau curcuma (un vârf de cuțit), 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță cu esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie.

Pentru umplutură: 150 g nucă, 75 g zahăr, 10 g cacao, 35 ml lapte de migdale, 1 plic cu zahăr vanilat sau ½ linguriță cu esență de vanilie, un praf de sare, 200 g stafide.

Pentru sirop: 50 g zahăr, 30 ml apă, un pic de zahăr vanilat sau esență de vanilie,

Mod de preparare:

Amestecați zahărul cu 100 ml lapte de migdale, 100 g făină și drojdie și faceți o maia. Lăsați 10 minute, apoi adăugați uleiul și de măsline și de floarea soarelui. La final, puneți și restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie și 300 g făină. Și doar un vârf de cuțit de turmeric.  Frământați până ce se omogenizează, adăugați apoi și restul de făină și mai frământați până ce aluatul devine nelipicios. Se pune la dospit până ce volumul acestuia se dublează.

Cum se face umplutura

Se prăjesc nucile într-o tigaie nu prea mult, apoi se macină mărunt. Lăsați însă și câteva bucățele mai mari, veți avea nevoie mai târziu. Adăugați zahărul, cacao și vanilia și amestecați bine până se omogenizează, apoi puneți și laptele de migdale. Împărțiți aluatul în două părți egale.

Întindeți o parte pe masă pe care ați presărat anterior făină ca să obțineți un dreptunghi de cca. 40×25 cm. Se pune în interiorul acestuia jumătate din umplutură. Se nivelează cu grijă și se pune jumătate din cantitate de stafide. Se rulează aluatul ca să obțineți un sul.

La fel se face și cu partea cealaltă. Puneți în formă hârtie de copt, apoi așezați cozonacii. Mai lăsați o jumătate de oră la dospit, dar nu descoperit. După ce mai crește, puneți la cuptor. La început la temperatură mai mare, apoi reduceți temperatura. Dacă observați că se rumenește prea tare deasupra puteți să îl acoperiți cu o hârtie de copt.

Cum se face siropul

Cât timp cozonacul e în cuptor, pregătiți siropul. Puneți la fiert zahărul și apă și fierbeți doar până ce zahărul e dizolvat. Scoateți cozonacul din cuptor și, folosind o pensulă, dați pe suprafața acestuia cu apă cu zahăr și va prinde un luciu foarte frumos. Îndepărtați hârtia de copt și lăsați la răcit.

Sursă foto: savoriurbane

Recomandarile noastre