Cristian Mungiu se pregătește să țină în mână trofeul Palme d’Or

Cristian Mungiu se pregătește să țină în mână trofeul Palme d’Or
Pe Coasta de Azur s-a întins covorul roșu, aseară. Vedetele de cinema din întreaga lume au participat la ceremonia de deschidere a celei de a 75-a ediții a Festivalului internațional de film de la Cannes.

Festivalul a început, spre surpriza publicului, cu discursul președintelui ucrainean, Volodimyr Zelensky.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinemaul nu este mut în faţa războiului din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune (…) Sunt convins că +dictatorul+ va pierde”, a mai spus acesta într-un mesaj video înregistrat la Kiev pentru la deschiderea de marţi seară, a celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, transmite AFP.
Iată-l în faţa elitei cinematografiei mondiale, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin şi la filmul lui Charlie Chaplin, pe care l-a citat de mai multe ori.

„Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta? Avem nevoie de un nou Chaplin care să ne demonstreze astăzi că cinemaul nu este mut (…) Ura va dispărea în cele din urmă, dictatorii vor muri”, a adăugat președintele. Festivalul de Film de la Cannes, aflat la cea de-a 75 ediţie, a promis că Ucraina va fi „în mintea tuturor”, anunţând în aprilie selecţia sa care include mai multe filme selecţionate.

Două filme românești în competiție

În competiție sunt și două filme românești. Un număr de 18 filme concurează în competiția oficială pentru mult râvnitul trofeu Palme d’Or, fiind vorba de creații ale unor regizori francezi și străini. Printre acestea se numără și „R.M.N”, filmul lui Cristian Mungiu.

„R.M.N” va începe să ruleze și în cinematografele din România după Festivalul de la Cannes. Acțiunea filmului începe cu întoarcerea în satul natal a lui Matthias, un român plecat la muncă în Germania.

Al doilea film românesc care va fi văzut la Cannes

Alături de alte 14 lungmetraje, primul film al regizorului român Alexandru Belc a fost selectat pentru secțiunea „Un Certain Regard”, transmite Radio România Actualități.

Un Certain Regard” este o competiție derivată din secțiunea Palme d’Or, care pune în perspectivă concepțiile originale și îndrăznețe ale unor regizori aflați la început de carieră sau foarte puțin cunoscuți. Filmul lui Belc este o poveste de dragoste dintre doi liceeni, iar numele său, „Metronom”, vine de la emisiunea difuzată în perioada comunistă pe postul de radio interzis „Europa liberă”.

Tom Cruise vine la Cannes și primește un premiu

Cu ocazia Festivalului internațional de film de la Cannes, câteva premiere notabile vor fi prezentate în afara competiției. Amintim aici „Top Gun Maverick”, cu Tom Cruise. Totodată, actorul american va fi recompensat cu premiul pentru calitatea angajamentului său în cinematografie. De asemenea, a fost înscris în program și ultimul film al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, regizor care a fost ucis luna trecută la Mariupol, în Ucraina. Pelicula sa, „Mariupolis”, spune o poveste despre viața care continuă sub bombardamente.

Cristian Mungiu a primit pe Coasta de Azur mai multe premii

Regizorul român Cristian Mungiu este un „răsfățat” al Festivalului de la Cannes.  El este deja deținător al unui trofeu Palme d’Or, câștigat în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”.

De asemenea, cunoscutul regizor a primit un premiu pentru Cel mai bun scenariu, în 2012, pentru filmul „După dealuri”. Cristian Mungiu a fost recompensat și cu premiul pentru Cea mai bună regie, în 2016, cu „Bacalaureat”.