Cum a ajuns Angela Gheorghiu în Enciclopedia Larousse. E singura cântăreață de operă din România inclusă în celebra enciclopedie

Cum a ajuns Angela Gheorghiu în Enciclopedia Larousse. E singura cântăreață de operă din România inclusă în celebra enciclopedie
Angela Gheorghiu aniversează 30 de ani de la debutul internațional de la Royal Opera House, Covent Garden. Colaborarea cu opera londoneză i-a adus 15 roluri în peste 150 de spectacole. De asemenea,  a debutat în mai multe producții create special pentru ea.

Opera Regală din Londra, una dintre cele mai prestigioase scene lirice ale lumii, o celebrează pe celebra româncă Angela Gheorghiu, cu o serie de cinci spectacole cu „Tosca”, într-o producție creată special pentru ea, în 2006. Cele cinci spectacole, programate pe 8, 11, 15, 19 și 22 februarie 2022 sunt sold-out.

Spectacolul, produs de Jonathan Kent, a fost construit în jurul Angelei Gheorghiu. Trebuie aminti că românca a debutat în „Tosca” cu un succes răsunător. Spectacolul ei a înlocuit atunci pe cel creat special pentru Maria Callas, în 1964, fiind astfel prima producție nouă din Londra, după 42 de ani.

Românca a cântat cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta II

Angela Gheorghiu a debutat la Royal Opera House Covent Garden în 1992, cu două roluri – Mimì („La bohème”) și Zerlina („Don Giovanni”). Succesul de la debut a transformat-o într-o prezență constantă pe această scenă. Ea a reușit performanța de a juca în peste 150 de spectacole, performanță atinsă de foarte puțini soliști de operă în istorie. Numărul impresionant de spectacole reprezintă un record în rândul artiștilor lirici de top ai ultimelor trei decenii.

De-a lungul timpului, Angela Gheorghiu a interpretat 15 roluri pe scena operei londoneze și a apărut în 8 concerte de gală, printre care Gala de redeschidere a Royal Opera House (decembrie 1999) și Our Extraordinary World Gala, concert realizat cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a (octombrie 2012).

Angela Gheorghiu a rescris istoria muzicii de operă,  la Londra

Angela Gheorghiu e singurul artist liric din generația sa căreia i-a fost acordată onoarea de a avea un concert exclusiv pe scena Royal Opera House – Angela Gheorghiu: Live from Covent Garden – concert difuzat de BBC și înregistrat pe CD și DVD.

În 1994, Angela Gheorghiu a primit aprecieri în întreaga lume la debutul său în rolul Violetta Valéry, într-o nouă producție „La traviata” de Verdi, în regia lui Richard Eyre. Succesul ei în rol, sub bagheta directorul muzical al Operei Regale de atunci, Georg Solti, a făcut ca BBC să își elibereze programul obișnuit și să transmită un spectacol în direct de la Royal Opera House, singura dată în istoria televiziunii și a operei când s-a întâmplat așa ceva.

Producția lui Jonathan Kent cu „Tosca” și a lui Richard Eyre cu „La traviata” nu sunt singurele create în jurul Angelei Gheorghiu. Soprana este, de asemenea, prima din istorie care a interpretat rolul Magdei de Civry în „La rondine” pe scena Operei Regale din Londra, într-o producție creată pentru ea în 2002 și reluată cu succes în 2004 și 2013.

O altă producție care debutează cu Angela Gheorghiu pe scena operei regale din Londra a fost „Faust”, în 2004, reluată apoi în 2006 și 2011. În 2010, a impresionat întreaga lume cu debutul în Adriana Lecouvreur, într-o producție a lui David McVicar, creată, de asemenea, pentru ea – primul spectacol de la ROH Londra cu această operă din 1906 încoace.

Artista a urcat pe cele mai importante scene de opră ale lumii

Născută la Adjud acum 56 de ani, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House, Covent Garden, în „La Bohème”, apoi a cântat la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

De atunci a cântat în toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai şi multe altele.

Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai nenumărate distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris. Ea a primit și titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.

Singura solistă de operă româncă inclusă în Larousse

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității București.

În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Președinția României. Doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei.  Iar peste trei ani, în 2018, soprana și-a adjudecat echivalentul Grammy-ului francez, premiul Victoire d’Honneur.

Cu așa un palmares, considerată pe bună dreptate un superstar al operei internaţionale, Soprana Angela Gheorghiu este singurul cântareț de operă român inclus în celebra Enciclopedie Larousse.

Recomandarile noastre