Cum a ajuns Ilie Năstase să consolideze afacerea Nike. Topul brandurilor de „adidași” preferați de români

Cum a ajuns Ilie Năstase să consolideze afacerea Nike. Topul brandurilor de „adidași” preferați de români
Dacă atunci când au fost inventați intrau exclusiv în echipamentul atleților și sportivilor, în prezent pantofii sport au devenit un accesoriu nelipsit din dressingul oricărei persoane. Părinții  cumpără încălțăminte sport copiilor, pentru a ieși la joacă sau pentru a se duce la școală. Adulții și tinerii își achiziționează pantofii sport pentru diverse activități, multe din ele care nu au legătură cu activitățile sportive.

Pantofii sport sunt nelipsiți din viețile noastre. Ne încălțăm în ei când mergem la cumpărături, la birou, și chiar la evenimente oficiale. Multe vedete de Hollywood nu se sfiesc să pășească pe covorul roșu încălțate în sneakers. Dar sunt anumite branduri care ne-au cucerit de-a dreptul. Și sunt altele care lansează, sezon după sezon modele sport pentru ținute casual.

Care sunt brandurile preferate de români

O cercetare de piață realizată de Sneakers Studio arată care sunt brandurile preferate ale românilor și europenilor. Nike, adidas și Vans sunt pe podium în România și în majoritatea țărilor selectate în cercetare. Cu mențiunea că primul brand menționat (Nike) este liderul incontestabil al piețelor din România și din majoritatea țărilor.

Numai la noi Nike ocupă 37,48% din piața pantofilor sport, fiind urmat de Adidas, cu 27,93% și Vans cu 19,58%. Branduri precum New Balance, Converse, Timberland, Asics, Reebok, Dr. Martens sau Birkenstock ocupă în clasament abia între 4,67% și 0,23%


Excursia de 6 milioane de pași atrage lumea ca un magnet chiar și în pandemie

Khloe Kardashian face încă un bebeluș? Ce i-a făcut pe fani să suspecteze sarcina?


„Nike (cu 1.006.890 de căutări pe lună în Google) este liderul incontestabil în clasamentul brandurilor sportive de pe piața internă. De asemenea, românilor le-au plăcut astfel de branduri precum Adidas și Vans, care au fost pe primul loc. Brandul german Adidas este căutat în medie de 750,47 ori pe lună în Google. Locurile de top au primul rezultat de 526.13 căutări Google, obținut de brandul american Vans”, transmite echipa Sneakers Studio, realizatoarea cercetării de piață citate.

Povestea Nike are ingrediente picante

Liderul de piață al pantofilor sport, Nike, are o poveste extrem de interesantă. Poate nu știați, dar istoria acestui super brand se leagă puternic și direct de un mare sportiv român.

Compania americană Nike a fost fondată în 1964 de către Bill Bowerman (pasionat de atletism, sportiv de renume național și antrenor la University of Oregon) și Phil Knight (atlet și student în clasa lui Bowerman). Fiecare a investit câte 500 de dolari pentru a importa încălțăminte din Japonia pe care ulterior să o vândă în America, scrie Life.ro.

Era o perioadă în care atleții preferau pantofi sport produși de brandurile germane. Iar oamenii, în viața de zi cu zi, nu se dădeau în vânt după încălțămintea sport. Niciun funcționar nu se gândea că ar putea merge la birou în pantofi de sport.

În timp ce studentul a scris o lucrare despre modul în care Japonia ar putea fabrica pantofi de calitate pentru sportivi, care să poată concura cu cele mai bune branduri din lume, profesorul său, Bowerman, se concentra pe dezvoltarea de încălțăminte sigură, confortabilă și ieftină, pentru a îmbunătăți performanțele elevilor săi. În final cei doi și-au strâns mâinile.

Și acum vine partea și mai frumoasă a poveștii.  Inițial, compania s-a numit Blue Ribbon Sports. Ulterior, numele a fost schimbat în „Nike” care provine de la zeița greacă a victoriei și se pronunță „ny’-kee”, la inițiativa primului angajat al companiei, Jeff Johnson.

Studenta, criminalul în serie și Ilie Năstase

„The Nike Swoosh” – logoul companiei a fost creat de Carolyn Davidson, studentă la Portland State University, pentru suma de 35 de dolari. Iar celebrul slogan „Just Do It” a fost inspirat de către criminalul în serie Gary Gilmore care, înainte de a fi executat, în primăvara anului 1977, a spus: „Let’s do it” .

Cu cinci ani mai devreme compania a reușit să semneze primul contract cu un jucător de tenis profesionist. Acesta era românul Ilie Năstase care, astfel, în anul 1972, a acceptat să reprezinte imaginea Nike.

Ca o curiozitate, vă mai spunem că nu în America se găsește cel mai mare magazin Nike din lume, ci pe Oxford Street, în Londra, în colțul nordic al pieței Oxford Circus la intersecția cu Regent Street. Acesta are trei etaje și aproape 42 de mii de metri pătrați.

Sursa foto: Instagram

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp