Cum arată păpușile lumii. Veniți să vedeți la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Cum arată păpușile lumii. Veniți să vedeți la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Știați că cea mai veche păpușă a fost confecționată din fildeș de mamut? Dacă nu știați, veți afla. Și veți vedea multe jucării minunate.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să faceți o scurtă incursiune în istoria păpușilor și a jucăriilor, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, unde, miercuri s-a deschis expoziția „Jucării, păpuși și jocuri”. „Jucăriile au o istorie tot atât de veche, diversă şi complexă ca şi cea a civilizaţiei umane. Indiferent de timpul şi de locul de unde provin, ele reflectă eternul uman şi specificul comunităţilor care le-au creat”, transmit reprezentanții instituției.

Cât de „bătrână” este cea mai veche păpușă din lume

Cea mai veche păpușă din lume a fost realizată din os de mamut și are peste 40 de milenii. Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei, fiind folosite ca talismane sau obiecte magice. Vechii egiptenii, de pildă, obișnuiau să le așeze în camerele funerare, ca să-i protejeze în „Lumea de Dincolo”.

Astăzi, majoritatea păpușilor aparțin copiilor, care se joacă cu ele. Fetițele, mai ales, adoră păpușile, cu care se joacă diverse jocuri de rol. Dar și băieții se joacă cu păpuși,  mai ales cu cele care întruchipează super-eroi sau personaje animate masculine.

Colecţionara Valentina Şerban a strâns păpuși din toată lumea

Expoziţia „Jucării, păpuși și jocuri” prezintă păpuşi cu costume din diverse zone al lumii şi din diferite perioade de timp, înfăţişează personaje celebre care au bucurat generaţie după generație și ilustrează evoluţia materialelor din care s-au realizat jucăriile.

„Prezentăm, astfel, publicului larg, tezaurul Muzeului de Etnografie Brașov care conține păpuşi, mobilier miniatural şi alte tipuri de jucării. La realizarea expoziţiei a contribuit, deopotrivă, cu piese deosebite şi valoroase, colecţionara Valentina Şerban, a cărei colaborare o apreciem în mod deosebit”, mai transmit organizatorii.

Păpuși vechi, jocuri inedite, dar și personaje celebre marca Disney vă așteaptă până în luna septembrie la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, din Piața Sfatului nr.15, de miercuri până duminică, de la 10.00 la 18.00.