Creșterea unui copil este considerată una dintre cele mai dificile responsabilități ale adultului. Uneori, părinții își pot pierde controlul în fața copilului, fără să-și dea seama că acest comportament poate dăuna micuțului și îl poate afecta în timp.

Cum îi faci rău copilului fără să vrei

Toți părinții ar trebui să cunoască faptul că cei mici au nevoie de iubire, afecțiune, încurajare, disciplină și acceptare din partea adulților. Atenția și interesul pentru copil îl ajută să se dezvolte armonios atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Ridicarea tonului, până la urlete, amenințarea, înfricoșarea copilului, umilirea sau jignirea lui, comparațiile negative,  în raport cu ceilalți, fac foarte mult rău, spun specialiștii.

Dacă îi spui mereu copilului că este „rău, „bun de nimic”, nu îl ajuți, ba din contra. Toate acestea pot fi considerate forme de abuz emoțional. Așa cum sunt și învinovățirea copilului pentru anumite situații, ignorarea lui, pedepsirea copilului prin închiderea în camere întunecoase.

Semne ale abuzului emoțional ar putea fi apatia, depresia, ostilitatea copilului, dificultăți de concentrare în efectuarea diferitelor activități.

Ce este abuzul emoțional

Conform literaturii de specialitate, abuzul emoțional poate apărea în orice tip de familie, indiferent de istoricul medical, social sau financiar al acestora. Abuzul emoțional este cel mai adesea asociat cu perioade de stres și de tensiune familiale cauzate de factori externi (șomajul, lipsa resurselor financiare etc.), precum și cu abilități scăzute de parenting și de coping (capacitatea de a face față) ale îngrijitorilor copiilor.

Abuzatorii pot fi persoane care au fost la rândul lor victime ale abuzului, indiferent dacă acesta a fost de tip fizic sau psihologic.

În psihologie, acest tip de comportament este denumit abuz emoțional sau psihologic și reprezintă orice atitudine a unui părinte care are efecte negative asupra copilului.

De multe ori, se întâmplă ca adultul să nu își dea seama că prin modul în care se comportă cu copilul său îl poate supune la un stres emoțional.

Există diverse manifestări ale abuzului emoțional, precum: folosirea unor apelative jignitoare, blamarea copilului pentru problemele din familie și învinovățirea lui, ignorarea, respingerea sau neglijarea copilului, desconsiderarea sentimentelor celui mic.

Abuzul emoțional. Soluții

Potrivit psihologilor, abuzul emoțional poate avea un impact mai puternic asupra copilului decât cel fizic și poate lasă atât urme fizice cât și comportamentale. Poate duce la pierderea încrederii în forțele proprii, depresie, iritabilitate, agresivitate, tulburări de somn, la probleme de limbaj, la ticuri faciale sau verbale sau la tulburări alimentare.

  • Desigur, există soluții pentru a remedia acest tip de comportament. În primul rând, părintele abuziv trebuie să observe și să accepte faptul că a ales o cale greșită pentru a crește și a educa copilul. Apoi, trebuie să rezolve problemele care l-au determinat să fie agresiv, iar ulterior să-și schimbe comportamentul în legătură cu copilul său.
  • Așadar, ca părinte, nu ezita să îți ceri scuze în fața copilului, dacă te pierzi uneori cu firea. Nu te adresa copilului folosind apelative jignitoare sau formule negative. Critică întotdeauna comportamentul copilului, și nu copilul în sine, complimentează-l atunci când este cazul. Ascultă întotdeauna tot ce are de spus copilul tău, oricât de insignifiant ar părea și comunică permanent cu el despre orice.
  • Mai mult, psihologii spun că este indicat să ceri ajutorul unei alte persoane din familie să interacționeze cu copilul, dacă nu reușești să te calmezi și simți că ești pe punctul de a-ți pierde controlul în fața micuțului. Dacă aceste sfaturi nu sunt suficiente este indicat un ajutor de specialitate precum consilierea psihologică. Sursa: kidsopia.com

Despre ce secrete vorbește Mihaelei Rădulescu

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri