Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum să folosești știința ca să îți găsești dragostea în 2021

Cum să folosești știința ca să îți găsești dragostea în 2021
Dr. Helen Thomson a cercetat timp de 10 ani relațiile de cuplu și, în noua sa carte, demonstrează cum știința poate fi de ajutor în a-ți găsi (și păstra) dragostea.

„Nu cred în dragoste la prima vedere și nici nu sunt sigur că monogamia este cea mai bună alegere pentru toată lumea. Dar eu cred în știință. Am o diplomă în neuroștiințe și mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții profesionale ca jurnalist pe probleme de sănătate. În ultimii 15 ani de când am scris despre creier, am ajuns la concluzia că am devenit expert accidental pe tot felul de subiecte de auto-ajutor – inclusiv cum să găsesc și să păstrez o relație durabilă, explică cercetătoarea.

Înțelegând ce se întâmplă în creierul nostru în timp ce ne îndrăgostim, cum se schimbă asta în relațiile noastre și cum aptitudinile noastre dobândite ar putea ajuta sau împiedica atracția noastră față de cineva, cu toții putem face mai bine jocul iubirii.
Helen Thomson prezintă cele mai bune sfaturi științifice despre cum să găsiți un partener potrivit, cum să previzionați posibilul divorț și chiar cum să remediați despărțirile dureroase.

Emoțiile cresc șansele. Mergeți la un film cu suspans

Numeroase studii științifice care arată că, fie un cadru dramatic, fie întâlnirea cu cineva când ești bulversat emoțional crește șansa de a avea sentimente romantice față de acea persoană. Acest lucru se datorează unei legături puternice în creier între anxietate, excitare și atracție.
O vizită la un târg de distracții face și ea minuni. Fotografiile cu persoane de sex opus sunt mai atractive pentru persoanele care tocmai au coborât de pe un rollercoaster.


Din același motiv, ar trebui să vă gândiți cu atenție la ce tip de film să urmăriți la o întâlnire. De ce? Cuplurile se simt mai apropiate după ce urmăresc un thriller plin de suspans decât un film mai calm sau romantic.
Teoria este că adrenalina pe care o primești din pericol, panică sau emoție poate fi atribuită greșit în creier către senzația atracției.

Alegerea hainelor: partenerii percep mai degrabă expresia feței

Există câteva alte modalități de a face să tresalte inima partenerului – cum ar fi alegerea hainelor. Culoarea nu contează atât de mult. Ceea ce contează cu adevărat este să porți orice te face să te simți încrezător în tine.
Acest lucru poate face cu adevărat diferența. Când li s-a cerut să clasifice fotografiile cu femei, bărbații au ales în mod constant imagini cu femei care purtau costumele lor preferate. Faptul ca se simțeau confortabil se vedea pe fețele lor chiar dacă, în cadrul experimentului, li s-a cerut să aibă expresii neutre.

Folosiți cuvinte de încurajare, scurte

Un alt sfat: atunci când încercați să purtați o conversație cu cineva care vă place, folosiți o mulțime de cuvinte scurte și de încurajare – cum ar fi „continuați”, „OK” și „observ”. Persoanele care fac acest lucru par a fi considerate mai atractive, arată o serie de cercetări. Ceea ce nu este atât de surprinzător, având în vedere că te face să te simți ascultat și interesant.

Cum să „agățați” într-un bar

Dacă vă apropiați de un bărbat sau o femeie atrăgătoare într-un bar, este posibil să încercați frenetic să formulați un mod de abordare perfect. Ne pare rău, aceasta este o pierdere de timp.

În realitate, corpul tău dă multe semne înainte de a deschide gura. Când întâlnești un străin, se estimează că impresia lui despre tine se bazează pe 55% pe aspectul tău și pe limbajul corpului, 38% pe stilul tău de a vorbi și doar 7% pe ceea ce spui de fapt.
Prin urmare, pentru a crea cea mai bună primă impresie, adoptați o postură deschisă – ceea ce înseamnă să nu vă pliați niciodată brațele, nici în față, nici în spate.

O idee bună e să copiați postura celeilalte persoane. Un alt sfat este să vă sincronizați gesturile și mișcările corpului, cum ar fi să luați o înghițitură de băutură în același timp.

Contactul vizual ideal nu durează prea mult

Dar contactul vizual? Orice flirt știe că acest lucru poate fi încărcat emoțional – și psihologii sunt de acord. Când perechi de necunoscuți au fost rugate să se privească unul pe celălalt, sentimentele lor de apropiere și atracție s-au declanșat comparativ cu, să zicem, privirea mâinilor celuilalt.

După măsurarea activității creierului în timpul acestor priviri, neurologii au descoperit că întâlnirea cu ochii altei persoane activează regiuni ale creierului asociate cu recompensa și plăcerea. Dar asigurați-vă că nu mențineți privirea prea mult timp. Dacă nu este reciproc sau uiți să clipești, riști să-l faci pe celălalt să se simtă foarte inconfortabil.

Adevăratul sens al „chimiei” sexuale e în gene. Se simte după miros

Alegerea unui partener poate fi una dintre cele mai importante decizii din viața noastră și îi dedicăm o cantitate uriașă de timp și energie.  Se știe de mult că avem tendința de a cădea în favoarea partenerilor care se clasează similar cu noi în ceea ce privește atractivitatea, inteligența și statutul. Dar există și reguli de atracție mai puțin evidente.

Una dintre acestea implică un anumit set de gene, cunoscut sub numele de MHC (complexul major de histocompatibilitate), care joacă un rol critic în capacitatea noastră de a lupta împotriva agenților patogeni. În mod ideal, ceea ce doriți este un partener cu gene MHC care sunt diferite de ale voastre. Acest lucru se datorează faptului că această combinație va produce copii mai sănătoși, cu sisteme imune mai puternice.

Deci, ar trebui să ne grăbim cu toții să facem teste genetice? Nu este necesar. Fără să știm acest lucru, tindem să alegem parteneri cu gene MHC diferite. În ciuda a zeci de ani de cercetare, încă nu este clar în mod deosebit cum identificăm perechea potrivită genetic. S-ar putea să aibă legătură cu mirosul – în experimente, oamenii tind să aprecieze mirosul tricourilor purtate de cei cu MHC diferite ca fiind mai atractiv. Poate că acesta este adevăratul sens al „chimiei” sexuale.

Există însă  o excepție alarmantă. Femeile care iau contraceptive hormonale tind să prefere bărbații ale căror gene MHC sunt similare cu ale lor. Aceasta înseamnă că femeile care iau pilula riscă să aleagă un partener care nu este potrivit genetic, ceea ce ar putea fi o problemă atunci când vine vorba de a avea copii. Poate însemna, de asemenea, că cuplul nu este la fel de compatibil pe cât crede.

Un alt lucru de reținut este că atracția dintre sexe fluctuează pe parcursul ciclului menstrual al unei femei. Bărbații găsesc mirosurile femeilor mai atractive atunci când acestea se apropie de ovulație. Acesta este și momentul în care bărbații sunt mai iubitori față de partenerele lor. În ceea ce privește femeile înseși, preferințele lor în materie de bărbați se schimbă. Aproape de ovulație, preferă trăsături masculine accentuatei; în alte faze preferă mai puțină sexualitate și mai multă stabilitate.

Sursa: Daily Mail

Sursa foto: Pixabay

Studiul așteptat de toată lumea. Consumul moderat de alcool te face mai isteț

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre