Cum să scapi de mătreață

Cum să scapi de mătreață
Aproape că nu există om care, la un anume moment dat al vieții, să nu fi suferit de mătreață. Nu e contagioasă, nu e dăunătoare, dar e teribil de inestetică. Nu și-o dorește nimeni.

Medici specialiști explică exact cum scapi de mătreață, dacă te confrunți cu aceasta. Dar, mai întâi, să vedem ce este aceasta. Mătreața este o condiție cronică a scalpului, destul de frecventă, care afectează atât femeile, cât și bărbații.

Contrar credinței populare, mătreața nu este cauzată de cât de des sau rar te speli pe cap. Potrivit WebMD, o cauză frecventă a mătreții este dermatita seboreică sau seboreea, care provoacă o erupție roșie, mâncărime și solzi albi, provocând scalpul să producă prea mult ulei. Unele persoane cu mătreață pot avea și dermatită seboreică în alte părți, cum ar fi urechile, centrul feței și centrul pieptului. O altă cauză? Există o ciupercă foarte comună, malassezia care contribuie la mătreață.

Cum să scapi de mătreață?

Pentru un păr fără mătreață există tratamente și remedii naturale.

Șampon medicamentos. Caută produse cu piritizonă zinc, sulfură de seleniu și acid salicilic. Șampoanele pe bază de gudron și pe bază de cărbune sunt, de asemenea, opțiuni bune.

Șampon uscat. Aplică-l direct pe scalp sau pe perie și pieptănă-l prin păr. Șamponul uscat curăță și hidratează pielea capului și va împiedica lipirea fulgilor de foliculii de păr.

Evită să porți negru. Cu cât hainele tale sunt mai închise la culoare, cu atât mătreața va fi mai vizibilă.

Remedii naturale. Câteva picături de ulei de arbore de ceai cu ulei de cocos sau doar ulei de cocos, întinse pe scalp, după spălare. O altă variantă e clătirea părului cu oțet de mere și apă – se pun în părți egale.  Poți aplica 2 linguri de suc de lămâie pe scalp și lasă să acționeze, înainte de clătire, precum o mască. Presară 1 linguriță de bicarbonat de sodiu pe scalp și lasă un minut. După fiecare astfel de tratament, părul trebuie clătit.

Învață să gestionezi stresul. Mătreața tinde să apară atunci când sistemul imunitar este compromis, iar stresul favorizează acest lucru.

Dietă sănătoasă. Respectarea unei diete pline de alimente nutritive, cum ar fi multe legume, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase sunt întotdeauna binevenite. Adaugă unele alimente cu vitamina B și zinc, cum ar fi linte, fasole, crustacee, nuci, cereale integrale și semințe.

Limitează produsele de styling. Folosirea unei cantități mari de produse pentru coafarea părului provoacă încărcarea scalpului, ceea ce poate duce la apariția mătreții.

Sursa foto: Instagram

Soacra lui Nicolae Ceaușescu a aruncat blestem greu pe capul ginerelui

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp