Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se ia corect tensiunea acasă

Cum se ia corect tensiunea acasă
Este bine să avem la îndemână, acasă, un aparat pentru măsurat tensiunea arterială și să îl folosim cât mai des dacă știm că avem probleme de sănătate. Cum se ia corect tensiunea acasă.

Dacă știm că avem probleme de sănătate, ar fi bine să verificăm cât mai des tensiunea arterială . Oferte de aparate pentru măsurat tensiunea arterială sunt astăzi la tot pasul, dar ar fi bine să le cumpărăm din farmacii unde ar trebui să fie doar cele omologate.

Cum se ia corect tensiunea acasă

Pentru a afla valorile corecte ale tensiunii arteriale este bine să respectăm câteva condiții obligatorii.

  • Pregătirea pentru măsurarea tensiunii arteriale implică o camera liniștită, fără zgomot, fără funcționarea radioului sau televizorului care ar putea induce stress. Avem grijă că înainte de măsurare să nu se consume cafea și să nu se fumeze cel puțin 30 minute sau să se administreze medicamente care pot crește tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături de nas contra răcelii).
  • Înainte de măsurare este indicat să se meargă la toaletă, pentru a îndepărta orice sursă de stress suplimentară. Nu este permisă purtarea unor haine strânse pe braț sau antebraț. Poziția corectă pentru măsurarea TA la domiciliu este cea șezândă, cu spatele bine sprijinit de scaun.
  • Picioarele trebuie să atingă podeaua și să nu fie încrucișate. Brațul se ține în dreptul inimii, sprijinit pe o masă. Manșeta are de obicei un senzor care trebuie plasat la nivelul arterei brahiale, deasupra plicii cotului.
  • În timpul manevrei de măsurare a tensiunii, nu se mișcă brațul sau degetele și nu se contractă mușchii. Nu se vorbește, nici pacientul, nici alte persoane care se pot afla în camera la momentul respectiv.
  • Manşeta aparatului trebui să aibă o lăţime de aproximativ două treimi din lungimea braţului şi o lungime adaptată circumferinţei braţului pacientului. Are importanţă mare, de asemenea, cum poziţionăm manşeta aparatului în momentul măsurării. Manşeta se poziţionează cu trei centimetri mai sus de plica cotului, pe braţul gol. De asemenea, trebuie ţinut cont de timpul care a trecut de la ultima ţigară consumată (cel puţin 15 minute) sau de la ultima cafea (cel puţin două ore).
  • Braţul la care se măsoară tensiunea va fi de asemenea sprijinit şi poziţionat la nivelul inimii. Un amănunt important este şi acela că tensiunea se măsoară la braţul care oferă cele mai mari valori, astfel încât acestea să fie relevante, dacă există diferenţe între valorile măsurate la cele două braţe.

Tensiunea arterială. Cum interpretăm valorile măsurate

  • Tensiunea arterială sistolică (TAS) reprezintă nivelul la care se aude prima bătaie (faza 1 Korotkoff).
  • Tensiunea arterială diastolică (TAD) reprezintă nivelul citit înainte de dispariţia sunetelor (faza 5 Korotkoff).
  • Sunt necesare minim două măsurători consecutive (spaţiate de minim 1-2 minute) pentru a putea fi corecţi în exprimarea măsurătorilor.
  • Valorile înregistrate pot fi influenţate de vorbitul în timpul măsurării, de expunerea acută la frig, de ingestia de alcool, de poziţia incorectă a braţului.
  • Prima cifră reprezintă presiunea sistolică (TAS) din artere în timpul contracţiei inimii, iar cea de-a doua, presiunea diastolică (TAD), cea care exprimă valoarea presiunii din artere în timpul relaxării dintre două contracţii.
  • Ambele cifre sunt importante în mod egal. Indiferent care dintre ele depăşeşte valorile normale în mod constant, înseamnă hipertensiune.

Tensiunea arterială. Care sunt valorile nomale

Valorile standard ale celor doi parametri măsuraţi sunt 140 mmHg pentru TAS (tensiunea mare, cum mai este cunoscută) şi 90 mmHg pentru TAD (tensiunea mică).

Pentru valorile măsurate la domiciliu se consideră, însă, că pacientul se confruntă cu hipertensiune la valori de 135 mmHg, respectiv 85 mmHg.

Dacă sunt diferenţe mari între valorile măsurate în cabinet (valori mai mari) şi cele de la domiciliu, în condiţiile în care măsurătorile s-au făcut corect, se vorbeşte despre aşa-numita „hipertensiune de halat alb“, cauzată de emotivitatea pacientului la vederea medicului.

Aceste răspunsuri sunt pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în „Ghidul pacientului cu hipertensiune arterială esenţială“.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre