Expoziția dedicată modei și evoluției sale va fi deschisă începând cu data de 18 noiembrie și vine în întâmpinarea întrebărilor publicului îndrăgostit de modă sau specialist și interesat de viața urbană sub toate aspectele ei. Vizitatorii vor descoperi cum se îmbrăcau cei mai la modă bucureșteni acum un secol.

„Întoarcerea în timp prin analiza artelor decorative, în special a costumului, în strânsă legătură cu dezvoltarea arhitectural-urbanistică a Bucureștiului, demonstrează o evoluție fascinantă și complexă a acestuia.

Istoria oferă date suficiente pentru a începe demersul: gravurile, artele plastice, fotografia de epocă cu personaje, străzi și bulevarde, terase și cârciumioare, veșmintele păstrate în colecția muzeului, toate acestea vor ajuta la recompunerea unei epoci interesante și înfloritoare trăită de bătrânul București”, transmit organizatorii.

Colecțiile Muzeului Municipiului București, cu precădere aceea de Costum și accesorii vestimentare, reprezintă o adevărată comoară care acum va fi dezvăluită publicului larg.

Cum se îmbrăcau bucureștenii acum un secol

Moda, care s-a răspândit larg în anii ’20, era simplă și practică, folosind cu precădere producția industrială de serie. Datorită costumației reduse și croielilor simple ale rochiilor, care puteau fi lucrate în casă, diferențele sociale erau mai puțin vizibile decât până atunci. Atributele feminine erau mascate intenționat: tunsoarea à la garçonne, croiala dreaptă, fără pense, cordonul pe șolduri, pentru a nu fi marcată talia. Pălăria mică acoperea tot părul, uneori chiar fruntea, și semăna cu o cascetă militară.

„Erau preferate rochia-sac sau fusta și bluza, drepte, fără talie, cu cordon pe șolduri, cu mâneci lungi sau deloc. Se foloseau suporturi textile ușoare, suple, precum jerseul, flanelul, crêpe-de-Chine, mătasea artificială, ieftină, lavabilă, ușoară”, arată dr. Maria-Camelia Ene, curator al expoziției, expert în costum și accesorii vestimentare, șef Birou Istorie Bucureșteană.

Expoziție complexă deschisă până anul viitor

Noua expoziție va prezenta publicului costume purtate în perioada interbelică, accesorii vestimentare, ansambluri decorative interioare, fotografii, personaje și imagini ale orașului cu arhitectură modernă, artere aglomerate de pietoni eleganți și automobile, străzi, bulevarde, birturi și terase.

Mobilierul, cristalul și porțelanul care împodobeau interioarele caselor bucureștene vor recompune imaginea interbelică a Bucureștiului, capitală europeană. Alături de costume sunt valorificate Colecțiile Fotografii, Cărți poștale și Clișee fotografice, Artă Decorativă-Metal, Artă Decorativă-Cristal și Porțelan, Artă Decorativă-Mobilier, Diverse, Știință-Tehnică.

„În sala de conferințe de la parterul Palatului Suțu vor fi admirate costume elegante, chipuri și imagini ale orașului, interioare de casă – acum o amintire vie a vieții frenetice de atunci, în București”, mai precizează curatorul expoziției, Dr. Maria-Camelia Ene. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 14 februarie 2021.

Sursa foto: Ziarul Metropolis

Răzvan Simion și-a scos iubita brunetă în oraș. Dar cu cine se ținea de mână când ieșea de la The Grill?

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri